NEĆE BITI UŽIVO

Bajden i Putin danas će razgovarati o Ukrajini, eventualnim sankcijama Rusiji, ali i NATO-u

Zasigurno da će biti razgovarano i o bilateralnim odnosima koji su u lošoj situaciji, rekao je glasnogovornik Kremlja

Putin i Bajde: Jedan od prethodnih susreta. CNN

Piše: N. Aj.

7.12.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden)predsjednik Rusije Vladimir Putin danas bi trebali putem videolinka razgovarati, a fokus će biti na posljednja dešavanja na granici Ukrajine, i odnosima između Rusije i SAD.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako sastanak neće biti prenošen uživo, a da bi trebao početi oko 17 sati po srednjoevropskom vremenu i da se očekuje da će trajati do večeri. Dvojica lidera razgovarat će o pitanjima i implementaciji sporazuma postignutog 16. juna u Ženevi, u Švicarskoj.

- Zasigurno da će biti razgovarano i o bilateralnim odnosima koji su u lošoj situaciji. Dvojica lidera će razgovarati o aktuelnim pitanjima. Među njima su i tenzije u Ukrajini, kretanju NATO-a prema našim granicama, te Putinova inicijativa u vezi sigurnosne garancije - kazao je Peskov.

Kao što je Peskov naveo, očekuje se kako će Putin i Bajden razgovarati o zahtjevima Rusije koja traži od NATO-a da se ovaj savez neće širiti na ukrajinsku teritoriju. Jedna od tema sastanka će biti razgovor o eventualnim ekonomskim sankcijama koje Sjedinjene Američke Države planiraju nametnuti Ruskoj Federaciji u narednom periodu.

Prema riječima glasnogovornika Kremlja, Putin planira na sastanku s američkim predsjednikom predložiti međusobna sigurnosna jamstva.

- Sigurnosna jamstva, naravno, ne mogu biti unilateralna - rekao je Peskov prema novinskoj agenciji Interfax. 

Bajden i Putin trebali bi razgovarati i o kontinuiranim pregovorima o nuklearnom razoružanju SAD-a i Rusije te o kibernetičkoj sigurnosti, iranskom nuklearnom programu i ostalim međunarodnim sukobima, navodi dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.