STRAŠNO

Demonstranti u DR Kongo ličnovali i spalili vojnika

To su učinili u znak protesta protiv nesigurnosti i pogoršanja reda i zakona u njihovom području

Vojska DR Konga potvrdila je da se incident dogodio jučer u sektoru Tanganika. agencije

E. Ć. / Anadolija

10.12.2021

Demonstranti u pokrajini Južni Kivu u Demokratskoj Republici Kongo linčovali su vojnika i spalili njegovo tijelo u znak protesta protiv nesigurnosti i pogoršanja reda i zakona u njihovom području, javlja Anadolu Agency (AA).

Vojska DR Konga potvrdila je da se incident dogodio jučer u sektoru Tanganika, teritoriju Fizi u Južnom Kivuu.

- Protesti su organizirani protiv nedavnog napada milicija u kojem su ubijena tri civila u selu Tubondo - rekao je novinarima Dieudone Kasereka, glasnogovornik vojske.

On je rekao da je ubijeni vojnik oficir Džozep Kaminzobe (Josep) bio zadužen za obavještajne poslove unutar operativnog podsektora Fizi. Demonstranti koji su se vraćali sa pogreba troje ubijenih ljudi navodno su zabarikadirali cestu i provjerili sva vozila dok su prolazila. Zatim su zaustavili vozilo Crvenog križa u kojem je bio oficir u civilu i bez oružja. Vojnika su spalili nakon što su ga natjerali da izađe iz vozila. 

Istočne pokrajine Konga – Sjeverni i Južni Kivu i Ituri – poprište su duboke sigurnosne krize. Sredinom novembra naoružana grupa napala je kamp raseljenih osoba u gradu Mikenge u Južnom Kivuu, ubivši šestero djece i trudnicu, a ranivši osmero drugih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.