OSIGURATI ZAŠTITU

UN: Libanska kriza izlaže djecu zlostavljanju i eksploataciji

Agencija UN-a za djecu kaže da se broj slučajeva zlostavljanja i eksploatacije djece u Libanu skoro udvostručio u protekloj godini usred ekonomskog sloma te bliskoistočne zemlje

Zbog siromaštva roditelji su primorani djecu slati na posao, a kćerke udati jako rano, saopćio je UNICEF. Agencije

N. Aj. / Anadolija

17.12.2021

Agencija UN-a za djecu saopćila je u petak da se broj slučajeva zlostavljanja i eksploatacije djece u Libanu skoro udvostručio u protekloj godini usred ekonomskog sloma te bliskoistočne zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Liban se od kraja 2019. godine suočava s ozbiljnim unutrašnjim izazovima, uključujući ogromno slabljenje vrijednosti valute, kao i nestašicu goriva i lijekova.

Zbog siromaštva roditelji su primorani djecu slati na posao, a kćerke udati jako rano, saopćio je UNICEF.

- Mislim da to nije prihvatljivo i da se može spriječiti. Mislim da ne možemo stvarno koristiti izgovor za političku i finansijsku krizu da opravdamo ovo kršenje prava - rekla je Najat Mala M'džid (Maala M'jid), specijalna predstavnica UN-a za nasilje protiv djece, koji je trenutno u posjeti Libanu.

Poručila je da su djeca sadašnjost.

M'džid je pozvala da se preispitaju zakoni kako bi se osigurala zaštita, kao što je kažnjavanje dječjih brakova, te da se socijalna zaštita proširi na djecu i institucionalizira.

- Svi znamo šta nam je činiti. Dakle, postavlja se pitanje zašto to ne radimo - rekla je ona, dodajući da se sastaje sa libanskim zvaničnicima kako bi istakla hitnost stvari.

UNICEF procjenjuje da svaka osma porodica u Libanu šalje svoju djecu na posao.

Podaci UNICEF-a i nacionalnih agencija pokazuju da je četiri posto libanskih djevojaka između 15 i 19 godina udato.

Broj slučajeva zlostavljanja i eksploatacije djece povećao se sa 3.913 na 5.621 između oktobra 2020. i oktobra 2021.

U međuvremenu, preko 1,8 miliona djece živi u onome što se naziva multidimenzionalnim siromaštvom, što uključuje nedostatak pristupa osnovnim uslugama.

Mnogi su napustili školu, a drugi sve više žive na ulici.

- Ovo je kriza bez presedana za djecu - rekla je predstavnica UNICEF-a u Libanu Juki Moku (Yukie Mokuo), pozivajući na akciju.

- U suprotnom ćemo izgubiti generaciju. Izgubit ćemo budućnost Libana - rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.