ZAMJENIK MINISTRA VP

Rjabkov: Prijedlozi Moskve mogu ublažiti napetosti sa SAD

Rusija je saopćila jučer kako želi zakonski obavezujuće garancije da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini, u okviru liste sigurnosnih garancija koje želi od Zapada

Rjabkov: Ostvaren mali napredak u svim aspektima. twitter

E. Ć. / Fena

18.12.2021

Ruski odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama još nisu dostigli najnižu tačku, i sigurnosni prijedlozi koje je iznijela Moskva mogli bi pomoći u ublažavanju napetosti, navode ruski mediji izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova.

Rusija je saopćila jučer kako želi zakonski obavezujuće garancije da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini, u okviru liste sigurnosnih garancija koje želi od Zapada.

Moskva je po prvi put u detalje iznijela zahtjeve za koje tvrdi da su od suštinskog značaja za ublažavanje napetosti u Evropi i smirivanje krize u Ukrajini.

 - Mislim da nismo na najnižoj tački, hvala Bogu, ostvaren je mali napredak u nekim aspektima i nije sve beznadežno - navodi novinska agencija "Interfax" riječi Rjabkova u subotu.

 Moskvi su potrebni stabilni i predvidivi odnosi s Vašingtonom, tvrdi on.

 - Situacija se može stabilizirati i poboljšati uz pomoć takvih sporazuma. Bez njih, situacija će ostati ekstremno teška i napeta - izjavio je Rjabkov, sudeći po Interfaxu.

Ruski prijedlozi izloženi su u dva dokumenta u ovoj sedmici – nacrtu sporazuma s državama članicama NATO-a i nacrtu sporazuma sa Sjedinjenim Državama - a oba je objavilo ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.