UZVRATILI

Kina uvela sankcije američkim zvaničnicima u vezi sa zloupotrebom u Xinjiangu

Kina demantira optužbe a još ranije je objavila pozive za bojkot stranih brendova odjeće i obuće

Lider Kine Si Đingping. Agencije

N. Aj.

21.12.2021

Kina je objavila u utorak da uvodi sankcije za četiri člana američke vladine Komisije za međunarodnu vjersku slobodu kao odgovor na kazne uvedene kineskim zvaničnicima zbog pritužbi u vezi sa zloupotrebom u oblasti Xinjiang.

Uzajamne sankcije će dodatno povećati tenzije oko Xinjianga, navodi agencija AP, prenosi Beta.

Vašington je zabranio uvoz dobara iz te oblasti koje su, moguće, proizvedene prinudnim radom, dok aktivisti pozivaju na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u februaru.

Kina demantira optužbe a još ranije je objavila pozive za bojkot stranih brendova odjeće i obuće.

- Predsjednici američke komisije i troje članova imaju zabranu posjete kopnenom dijelu Kine, kao i Hong Kongu i Makaou, i sva njihova imovina u Kini će biti zamrznuta - rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Zhao je naveo da se sankcije odnose na predsjedavajujuću tom komisijom Nadin Maenza, njenog zamjenika Nuryja Turkela i članove Anurimu Bhargavu i Jamesa Carra.

Kina je zaprijetila da će uzvratiti, još 10. decembra, kada je američko ministarstvo finansija, objavilo sankcije za dva kineska zvaničnika optužena za umiješanost u represiju Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina u Xinjiangu.

Peking se optužuje za masovna zatvaranja, prinudne abortuse i druge zloupotrebe u toj oblasti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ministarstvo finansija SAD-a je uvelo sankcije Shohratu Zakiru, predsjedniku vlade Xinjianga od 2018. do početka ove godine i Erkenu Tuniyazu, koji je sada na mjestu šefa te regionalne vlade a ranije je bio zamjenik šefa.

- Sjedinjene Američke Države treba da povuku takozvane sankcije i da prestanu da se miješaju u pitanja Xinjianga i u unutrašnja pitanja Kine. Kina će dalje uzvraćati u skladu sa razvojem situacije - dodao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.