REAKCIJE

Zaharova: Odbrana Srbije u velikoj mjeri zavisi od Rusije

Ako Burke zna istoriju, njegova izjava pozdravlja isporuku ruskog naoružanja Srbiji, kazala je ona

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova. ARHIV

A. O. / RSE

5.1.2022

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova u utorak je izjavila da bezbjednost Srbije u mnogo čemu zavisi od odgovora Rusije na prijetnje toj zemlji komentirajući izjavu admirala Roberta Burkea, komandanta američkih pomorskih snaga za Evropu i Afriku, o odbrambenim sposobnostima te zemlje.


- Željela bih da podsjetim Burkea i sve njegove kolege u nesreći NATO-a na dvije važne činjenice. U posljednjih, vjerovatno, dvjesto godina, odbrana Srbije je u mnogome zavisila od toga koliko će brzo Rusija odgovoriti na vanjske prijetnje toj južnoslovenskoj zemlji - napisala je na svom Telegram kanalu.

Dodala je da čudnom koincidencijom svi oni koji su napali Srbiju sada su članice NATO-a. 

- Ako Burke zna istoriju, njegova izjava pozdravlja isporuku ruskog naoružanja Srbiji, naprimjer protivoklopnih sistema Kornet i veoma se nada da će ohladiti usijane glave Alijanse koje mute vodu na Balkanu - istakla je ona. 


Ruski protivoklopni sistem

Burke je ranije u intervjuu srpskom tabloidu Kurir rekao da NATO pozdravlja reforme koje sprovodi Srbija kako bi ojačala svoju odbranu.

Inače, u pančevačkoj kasarni je 3. januara prvi put prikazan ruski protivoklopni sistem “Kornet”, koji je Srbija 2021. kupila od Rusije.

“Kornet” je iz Rusije u Srbiju stigao krajem decembra prošle godine, dok je kupovina dogovorena mjesec dana ranije, tokom Vučićevog sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju 25. novembra.

U prethodne tri godine Vojska Srbije kupila je iz Rusije pet helikoptera Mi-17V-5, četiri borbena helikoptera Mi-35M i raketni sistem PVO “Pancir S1”.


Pet helikoptera

Za to vrijeme iz Evrope je od „Erbasa“ nabavljeno pet helikoptera H-145M.

Tokom jula 2020. Srbija je, između ostalog, od Kine kupila šest novih bespilotnih letilica CH-92A, a zatim i raketni odbrambeni sistem FK-3.

Na nabavku ruskog PVO raketnog sistema reagovali su svojevremeno i Brisel i Vašington.

U izjavi za Glas Amerike od 25. februara 2020. portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Peter Stano izjavio je da je potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom evropskog bloka.

Stejt Department je istog dana u pisanom odgovoru za Glas Amerike pozvao sve saveznike i partnere „da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija pod Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA)".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.