SUMNJIČEN ZA TRI UBISTVA

Američki milijarder Robert Durst, osuđen na doživotni zatvor, umro u 78. godini

Crna ovca jedne od najvećih njujorških porodica vlasnika nekretnina Robert Durst uhapšen je u martu 2015. godine, uoči emitovanja posljednje epizode biografskog dokumentarca u šest dijelova na HBO „Jinx“

Robert Durst. AFP

N. Aj.

11.1.2022

Američki multimilioner iz jedne od najvećih njujorških porodica vlasnika nekretnina Robert Durst, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva najbolje prijateljice, umro je u 78. godini.

Sumnjičen za tri ubistva, Durst je umro u zatvoru u Stoktonu u Kaliforniji, piše "New York Times".

Njegov advokat je potvrdio smrt Dursta u lokalnoj bolnici, u koju je bio primljen zbog testiranja. Došlo je do zastoja rada njegovog srca i ljekari nisu uspjeli da ga ožive, rekao je njegov advokat.

Durst je, pošto je u oktobru osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva prijateljice Sjuzan Berman u njenoj kući u Beverli Hilsu 2000. godine, samo nekoliko dana kasnije primljen u bolnicu zbog infekcije koronavirusom. Njegov advokat je tada saopštio da Durst diše uz pomoć respiratora.

Američki tajkun, o kojem je HBO snimio i dokumentarac "The Jinx", u septembru je proglašen krivim za ubistvo Berman. Time je spriječio da govori policiji o nestanku njegove supruge Ketlin dvije decenije ranije.

Crna ovca jedne od najvećih njujorških porodica vlasnika nekretnina Robert Durst uhapšen je u martu 2015. godine, uoči emitovanja posljednje epizode biografskog dokumentarca u šest dijelova na HBO „Jinx“.

Serija se bavila drugom krvavom epizodom iz života Roberta Dursta, ubistvom komšije koga je kasnije raskomadao i bacio u more. On je oslobođen krivice za taj zločin, zahvaljujući vojsci prestižnih advokata koji su ga branili na osnovu raznih argumenata, uključujući legitimnu odbranu, slučajno ispaljivanje metka i činova počinjenih pod uticajem alkohola.

U dokumentarcu „Jinx“ izgledalo je kao da je Durst nehotice priznao krivicu, kada je sebi u bradu mumlao dok je bio u toaletu, a bežični mikrofon mu nije bio isključen: „Šta sam uradio, očigledno sam ih sve ubio“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.