VLADIMIR ZELENSKI

Predsjednik Ukrajine: Spremni smo donijeti odluke da zaustavimo rat

Pregovori u normandijskom formatu trebali bi pomoći u okončanju sukoba na istoku Ukrajine između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista

N. Aj.

12.1.2022

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski. Agencije

Ukrajina je spremna na novom samitu čelnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke donijeti potrebne odluke da zaustavi rat u Donbasu, svojoj istočnoj regiji, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

- Vrijeme je da se dogovorimo o završetku sukoba, a mi smo spremni na potrebne odluke tokom novog samita čelnika četiri zemalje - saopćio je Zelenski, prenosi Hina.

U istom saopćenju Zelenskijev šef kabineta Andrej Jermak rekao je da Kijev želi dogovoriti mjere poput provođenja primirja i više razmjena zarobljenika.

Pregovori u normandijskom formatu trebali bi pomoći u okončanju sukoba na istoku Ukrajine između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista, no zapeli su u novembru zbog različitih pogleda kako bi se dalje trebali nastaviti.

Od tada je Rusija razmjestila gotovo 100.000 vojnika uz svoju granicu s Ukrajinom. Tvrdi da se ne priprema za invaziju, nego želi da Zapad zaustavi svoju podršku ukrajinskoj vladi te traži jamstva da se NATO pod vodstvom neće širiti dalje na istok.

Viši francuski i njemački diplomati prošli tjedan bili su u Moskvi da vide kako oživiti normandijski format.

Francuski predsjednički dužnosnik rekao je novinarima u utorak da se nada da će viši savjetnici ovaj mjesec održati sastanak, nakon što je Kijev naznačio da je spreman na određene političke geste kako bi se pokrenuli pregovori.

Dužnosnik je rekao da je glavni ruski pregovarač Dmitrij Kozak dao zeleno svjetlo za nastavak pregovora te da su to učinili i Zelenski i Jermak.

- Poteškoće ostaju. Nemamo nikakve iluzije, no mislimo da možemo održati prvi sastanak savjetnika u normandijskom formatu do kraja januara - rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.