INTERVJU

Astronaut Andre Kuipers: Svemir je sve važnija tema naše svakodnevnice

Sljedeći korak su zrak i svemir. Moramo vidjeti kako ćemo živjeti u svemiru. Moramo koristiti svoj um da se zaštitimo od radijacije i pronađemo rješenje, rekao je holandski astronaut Kuipers

Astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Andre Kuipers. Anadolija

Anadolija

16.1.2022

Astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Andre Kuipers u svemiru je proveo više od šest mjeseci, a tvrdi da bi rado ostao još toliko da je to od njega traženo, javlja Anadolu Agency (AA).

Kuipers je 2004. godine u okviru misije Delta u svemiru proveo 11 dana, a 2011. godine je u misiji PromISSe u svemiru proveo 193 dana i bio učesnik najdužeg evropskog leta u svemiru.


Rado bih ostao još šest mjeseci gore u svemiru

Ovih dana je učestvovao na NASA-inoj izložbi o svemiru u Istanbulu, a s novinarom AA razgovarao je o izazovima sa kojim se astronauti suočavaju tokom karijere.

U svojoj drugoj misiji u svemiru je ostao šest sedmica duže od prvobitno planiranog, ali tvrdi da mu u tim trenucima nije teško pala vijest da se odlaže povratak na Zemlju.

“Da su to tražili, rado bih ostao još šest mjeseci gore u svemiru. Veliki je to izazov i mnogo je opasnosti koje vrebaju u svakom trenutku, poput požara i otrovnih gasova. Međutim, mi se za to spremamo obukama i spremni krećemo u misije“, kazao je Kuipers i dodao da mu je u svemiru najviše nedostajala porodica.


Holandski astronaut kazao je da se trenutno dosta radi na razvoju svemirskih istraživanja. Anadolija

Holandski astronaut kazao je da se trenutno dosta radi na razvoju svemirskih istraživanja i da sve to vodi ka misijama na Mars i novim otkrićima vezana za svemir.

Ističući kako je svemir postao dio svakodnevnog života, Kuipers je rekao da tehnologije koje omogućavaju ljudima da koriste navigaciju u svojim vozilima i prate vremensku prognozu pokazuju koliko je ta tema važna i da njen značaj raste iz dana u dan.

“Nema ograničenja za tehnologiju. Ići ćemo dalje u dalekoj budućnosti, jer nema granica tehnološkim dostignućima" rekao je Kuipers.


Idemo na polove, penjemo se na najviše planine

Dodao je da je radijacija najveći problem čovječanstva u svemiru i da su atmosfera i magnetna polja Zemlje oštećena.

“Idemo na polove, penjemo se na najviše planine, spuštamo se u dubine vode. Sljedeći korak su zrak i svemir. Moramo vidjeti kako ćemo živjeti u svemiru. Moramo koristiti svoj um da se zaštitimo od radijacije i pronađemo rješenje“, rekao je Kuipers.

Ukazujući na to da se države utrkuju koja će učiniti više u istraživanjima svemira, Kuipers je kazao da su zlato i nafta oduvijek bili predmet potrage, a da je to slučaj i sa svemirom koji možda krije energiju, minerale i misterije.

Kuipers smatra da je najbolji film o svemiru “Apolo 13“ i da je vrlo realističan. Među filmove koji realno predstavljaju svemir nabrojao je i “The Right Stuff“ i “First Man“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.