ZBOG INVAZIJE

Evropska svemirska agencija prekinula saradnju s Rusijom

Krajem marta obustavljena je i saradnja na EksoMarsu (ExoMarsu), planu za slijetanje rovera na Mars kako bi bušio tlo i tražio znakove života

Prekinuta saradnja s Rusijom. ILUSTRACIJA

A. O.

14.4.2022

Nakon odluke o prekidanju zajedničke misije na Marsu, Evropska svemirska agencija saopćila je da je prekinula saradnju s Rusijom na tri misije na Mjesec zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Iz ESA-e su kazali da će prekinuti kooperativne aktivnosti na Luni-25, 26 i 27, nizu ruskih misija na kojima je evropska agencija trebala testirati novu opremu i tehnologiju.


Obustavljena saradnja

Krajem marta obustavljena je i saradnja na EksoMarsu (ExoMarsu), planu za slijetanje rovera na Mars kako bi bušio tlo i tražio znakove života.

- Kao i u slučaju ExoMarsa, ruska agresija na Ukrajinu i iz toga proizašle uvedene sankcije predstavljaju temeljnu promjenu okolnosti i onemogućuju ESA-i da provede planiranu lunarnu suradnju - stoji u saopćenju ESA-e.


Demontirana kamera

ESA je planirala imati navigacijsku kameru pod nazivom Pilot-D na sondi Luna-25, čije je lansiranje zakazano za ovo ljeto.

Glavni direktor ESA-e Žozef Asčbaher (Josef Aschbacher) rekao je na brifingu za novinare da će kamera biti demontirana te da je ruska svemirska agencija Roscosmos već obaviještena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.