POJAČAVAJU ODBRANU

Saveznici u NATO-u šalju brodove i avione u istočnu Evropu

NATO će nastaviti preduzimati sve potrebne mjere za zaštitu i odbranu svih saveznika, uključujući jačanje istočnog dijela saveza, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a. AGENCIJE

E. Ć. / Anadolija

24.1.2022

Saveznici u NATO-u šalju više brodova i aviona da bi pojačali spremnost i odbranu u istočnoj Evropi dok Rusija "povećava svoju vojnu snagu u Ukrajini i oko nje", objavio je NATO u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

- Saveznici u NATO-u stavljaju snage u pripravnost i šalju dodatne brodove i borbene avione u istočnu Evropu, jačajući savezničku spremnost i odbranu dok Rusija povećava svoju vojnu snagu u Ukrajini i oko nje - navodi se u saopćenju vojnog saveza.




Španija razmišlja o slanju borbenih aviona

Saveznici su Španija, Danska, Francuska, Holandija i Sjedinjene Američke Države.

Saopćeno je da je u subotu španski ratni brod s oko 200 mornara isplovio u Crno more i razmatra se hoće li poslati borbene avione u Bugarsku, dok je Danska odlučila poslati fregatu na Baltičko more i ojačati NATO-ovu misiju vazdušne policije u Litvaniju s četiri F-16 lovca. Francuska je ponudila pojačanje snaga NATO-a u Bugarskoj, a SAD je izrazio spremnost za raspoređivanje više ljudstva i opreme u istočnoj Evropi.

Holandija raspoređuje dva borbena aviona F-35 za učešće u misiji u Bugarskoj koja počinje u aprilu, dok stavlja u pripravnost brod i kopnene jedinice za NATO-ove snage za odgovor.

- NATO će nastaviti preduzimati sve potrebne mjere za zaštitu i odbranu svih saveznika, uključujući jačanje istočnog dijela saveza - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je, pozdravljajući odluku NATO saveznika, istakao:

- Uvijek ćemo odgovoriti na svako pogoršanje našeg sigurnosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane.

NATO se neće odreći prava na odbranu

Objava je uslijedila nakon izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je u petak objasnio da ruski prijedlozi o evropskim sigurnosnim aranžmanima zahtijevaju povlačenje NATO-ovih trupa, opreme i oružja iz Bugarske i Rumunije.

U saopćenju portparola NATO-a Oane Lungescu navodi se da se NATO neće odreći svog prava na odbranu i odbacujući ruske zahtjeve jer se baziraju na "ideji o sferama uticaja u Evropi" i da bi "stvorili prvorazredne i drugorazredne članice NATO-a".

U nedjelju i ponedjeljak vlade SAD-a i Velike Britanije odlučile su povući porodice svojih diplomata u Kijevu.


SAD, sa evropskim saveznicima, upozoravaju da Rusija priprema teren za invaziju na Ukrajinu i da je unaprijed rasporedila više od 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom, zajedno sa značajnim raspoređivanjem artiljerije i tenkova.

Moskva je negirala da se sprema za vojnu ofanzivu, rekavši da su njene trupe tamo radi redovnih vježbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.