AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden želi imenovati prvu Afroamerikanku na mjestu sudije Vrhovnog suda

Sudija Brejer je Bajdenu službenim pismom najavio svoje penzionisanje. On se planira povući sredinom godine, a to će biti moguće ako Senat do tada potvrdi njegovu nasljednicu

Džo Bajden: To se već davno trebalo dogoditi. Twitter

E. Ć.

27.1.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) želi prvu Afroamerikanku na mjestu sudije Vrhovnog suda nakon što se penzioniše Stefen Brejer (Stephen Breyer, 83).

Sudija Brejer je Bajdenu službenim pismom najavio svoje penzionisanje. On se planira povući sredinom godine, a to će biti moguće ako Senat do tada potvrdi njegovu nasljednicu. 

- Nisam donio odluke osim jedne, a to je da će osoba koju odaberem biti neko s iznimnim kvalifikacijama, karakterom, iskustvom i integritetom, a ta će osoba biti prva afroamerikanka ikad nominovana za Vrhovni sud. To se već davno trebalo dogoditi - rekao je Bajden. 



Inače, Stefen Brejer odlazi nakon 27 godina rada. Njega je imenovao Bil Klinton (Bill Clinton), a zaslužan je za važne presude poput one prava na pobačaj i pristup zdravstvenoj skrbi, prava LGBT zajednice, a Brejer je dovodio u pitanje i opravdanost smrtne kazne.

Prema američkom Ustavu devet članova Vrhovnog suda imenuje predsjednik doživotno, a potvrđuje ih gornji dom Kongresa, Senat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.