PREDSJEDNIK SAD

Bajden: Katar je važan saveznik koji nije član NATO-a

Katar je dobar prijatelj i pouzdan partner. Obavještavam Kongres o planu definicije Katara kao važnog saveznika koji nije članica NATO-a. To je pokazatelj koliko je važan naš odnos i vrijeme je da se to uradi, rekao je Bajden

Bajden najavio razgovore sa Thanijem. TWITTER

E. Ć. / Anadolija

31.1.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) saopćio je kako je Kongres obaviješten o davanju statusa Kataru kao “važnog saveznika koji nije članica NATO-a“, javlja Anadolu Agency (AA).



Partnerstvo SAD-a i Katara traje 50 godina

Bajden je dao izjavu medijima prije bilateralnog sastanka s emirom Katara Šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem. Podsjetio je kako partnerstvo između Katara i SAD-a traje 50 godina, Katar je pružio dom za desetine hiljada Afganistanaca, a ima i značajnu ulogu u rješavanju palestinskog pitanja.

Američki predsjednik je rekao kako će danas sa Thanijem razgovarati o mnogim pitanjima među kojima su sigurnost Zaljeva i Bliskog istoka, stabilnost globalnih energetskih izvora, Afganistan i mnogi drugi. 

Dodao je i kako pozdravljaju sporazum od 20 milijardi dolara između Qatar Airwaysa i proizvođača aviona Boeinga te dodao kako je to jedan od najvećih sporazuma Boeinga.

SAD ima 18 važnih saveznika van NATO-a

- Katar je dobar prijatelj i pouzdan partner. Obavještavam Kongres o planu definicije Katara kao važnog saveznika koji nije članica NATO-a. To je pokazatelj koliko je važan naš odnos i vrijeme je da se to uradi - kazao je Bajden.

SAD dosad ima 18 zemalja koje smatra važnim saveznicima koje nisu članice NATO-a. Zakonom iz 1987. godine tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Regan (Reagan) je u tu kategoriju uvrstio Australiju, Egipat, Izrael, Japan i Južnu Koreju.

Kada je riječ o zemljama Zaljeva, bivši predsjednik Džordž Buš (George W. Bush) u tu kategoriju uvrstio je Bahrein i Kuvajt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.