POSJETA KIJEVU

Džonson: Velika Britanija nastavlja podržavati suverenitet Ukrajine pred onima koji žele da je unište

Džonson bi sa Zelenskim trebalo da razgovara o tome kakvu stratešku podršku Britanija može da ponudi Ukrajini

Zelenski i Džonson: Sa jednog od prethodnih susreta. Agencije

N. Aj.

1.2.2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) tokom posjete Kijevu obećat će da će održati suverenitet Ukrajine koja je planirana danas kao dio diplomatskih napora Zapada da zaustavi moguću rusku invaziju za koju Moskva kaže da nema dokaza da planira.

Posjeta dolazi u trenutku kada su Sjedinjene Države rekle da su u aktivnim razgovorima sa saveznicima o mogućem raspoređivanju američkih trupa na istočnom krilu NATO-a, odvojeno od oko 8.500 snaga koje su već u pripravnosti od prošle sedmice.

Rusija, koja je oduzela Krim Ukrajini 2014. i podržava separatiste na istoku zemlje, zahtijeva sigurnosne garancije, uključujući obećanje da NATO nikada neće prihvatiti Kijev u članstvo, piše Reuters.

Sjedinjene Države su rekle da su male šanse da se Ukrajina uskoro pridruži, ali da zemlja treba da odluči o svojoj budućnosti, budući da se Vašington i Moskva sukobljavaju oko sigurnosnih aranžmana u Evropi nakon hladnog rata i zabrinutosti oko opskrbe energijom.

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak se raspravljalo o tenzijama zbog gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, dok su i Rusija i Sjedinjene Države koristile međunarodni forum kako bi jedna drugu označile kao "provokativne".

Džonson, koji se suočava sa pozivima da podnese ostavku zbog okupljanja koja su se održavala u njegovim kancelarijama uprkos pravilima karantina, trebalo bi da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim dok se on fokusira na globalnu ulogu Britanije u svijetu, koju je mnogo hvalio od Brexita.

- Pozivamo Rusiju da se povuče i uključi u dijalog kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje i izbjeglo dalje krvoproliće - rekao je on u izjavi objavljenoj uoči njegovog dolaska.

- Kao prijatelj i demokratski partner, UK će nastaviti da podržava suverenitet Ukrajine pred onima koji žele da je unište.

Džonson bi sa Zelenskim trebalo da razgovara o tome kakvu stratešku podršku Britanija može da ponudi Ukrajini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.