TURSKA

"Turkish Airlines" počeo koristiti održivo aviogorivo

Ova kompanija osnovana je 1933. godine

Aviokompanija "Turkish Airlines". ARHIV

A. O.

2.2.2022

Nacionalna aviokompanija Turske "Turkish Airlines" počela je koristiti održivo aviogorivo na svojim letovima da bi smanjila emisiju štetnih gasova, piše Anadolija. 

Iz ove kompanije saopćeno je da su prvi put u srijedu koristili gorivo dobijeno iz održivih izvora na letu sa aerodroma u Istanbulu do vazdušne luke "Charles De Gaulle" u Parizu.


Smanjenje štetnih gasova

U saopćenju se navodi da će se održivo gorivo, koje smanjuje emisije štetnih gasova za 87 posto, koristiti jedan dan u sedmici na odabranoj ruti, a aviokompanija ga planira koristiti na različitim rutama u širem obimu.

- Odgovorno radimo na postizanju održivosti. Naš prvi let koji je koristio održive resurse dio je te vizije - rekao je Ahmet Bolat, predsjednik Uprave i Izvršnog odbora "Turkish Airlinesa".

Ekološki prihvatljivo gorivo iz kompanije Neste za preradu nafte, skladišti podružnica "Turkish Airlinesa", "Turkish Fuel Services" (TFS) da bi se koristilo u avionima nakon što se pomješa s mlaznim gorivom.

"Turkish Airlines" provodi i projekat o održivom biomlaznom gorivu na bazi mikroalgi sa Univerzitetom Bogazici u Istanbulu, uz podršku TFS-a.

Integrisana biorafinerija

- Po završetku projekta, prva integrisana biorafinerija u Turskoj i Evropi počet će sa radom - saopćeno je. 

"Turkish Airlines" je od 2008. godine proveo više od 100 projekata optimizacije poslovanja da bi smanjio emisiju ugljen-dioksida, pri čemu je tokom trećeg tromjesečja 2021. ušteđeno više od 15.000 tona goriva i spriječeno ispuštanje oko 48.400 tona ugljen-dioksida u atmosferu.

Ova kompanija osnovana je 1933. godine, a ima flotu od 373 aviona, te letove za 334 svjetska odredišta u 128 država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.