SAOPĆIO GLASNOGOVORNIK

Evropska komisija osudila rusku vlast zbog odluke zabrinjavanja rada "Deutsche Welle"

U saopćenju se navodi kako je odluka ruskih vlasti još jednom ilustrovala njihovo kontinuirano kršenje slobode medija i nepoštovanje nezavisnosti istih

Stano: Neprihvatljiva odluka Rusije. Twitter

E. Ć.

4.2.2022

Evropska komisija je osudila odluku ruskih vlasti koji su zabranili rad njemačkog servisa "Deutsche Welle" u toj zemlji. Iz Evropske komisije su poručili da je ta odluka potpuno neopravdana, te da pokazuje neadekvatan odnos Rusije prema medijima.

- Odluka ruskih vlasti da njemačkom javnom servisu "Deutsche Welle" zabrane emitovanje u Rusiji, oduzmu akreditacije njegovim zaposlenima, predlože da se razmotri njegovo imenovanje kao "stranog agenta" i zatvori kancelariju u Moskvi, neprihvatljiva je i nema nikakvog opravdanja - stoji u saopćenju koji je objavio glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano koje potpisuje Peter Stano.

U saopćenju objavljenom na stranici Evropske službe za vanjske za vanjske poslove (EEAS) se navodi da je odluka njemačkog regulatora da ruskom državnom emiteru Russia Today (RT DE) zabrani rad u toj državi zbog nepostojanja važeće dozvole u potpunosti nepovezana s radom DW u Rusiji.

Shodno tome reakcija ruskih vlasti i zabranjivanje rada "Deutsche Welleu" je još jednom ilustrovala njihovo kontinuirano kršenje slobode medija i nepoštovanje nezavisnosti istih, dodano je u saopćenju u kojem je iskazana solidarnost s njemačkim servisom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.