70 GODINA NA TRONU

Princ Čarls pohvalio Elizabetin blagoslov da njegova supruga Kamila bude kraljica

Čarls je to komentirao u nedjelju kada je odao počast 95-godišnjoj monarhiji koja je prešla prekretnicu koju nijedan od njenih prethodnika nije dostigao u 1.000 godina

Kraljica Elizabeta, princ Čarls i njegova supruga Kamila: fotografija iz 2019. godine. Reuters

N. Aj.

6.2.2022

Princ Čarls (Charles) je u nedelju zahvalio svojoj majci kraljici Elizabeti (Elizabeth)što je javno izjavila da želi da njegova supruga Kamila (Camilla) postane kraljica supruga kada on postane kralj.

Danas se obilježava 70. godišnjica sutpanja kraljice Elizabete na tron.

Zahtjev, blagoslov koji će vjerovatno ukloniti potrebu za bilo kakvom raspravom o budućim titulama, prati raniju eru kada je Kamila bila ocrnjena od strane tabloida zbog raspada Čarlsovog braka sa njegovom prvom suprugom, princezom Dajanom (Diana).

95-godišnja kraljica iznijela je svoje misli u subotu, rekavši da je njena "iskrena želja" da kada dođe dan, Kamila bude poznata kao "Queen Consort".


Čarls je to komentirao u nedjelju kada je odao počast 95-godišnjoj monarhiji koja je prešla prekretnicu koju nijedan od njenih prethodnika nije dostigao u 1.000 godina, piše Reuters.

- Duboko smo svjesni časti koju predstavlja želja moje majke. Dok smo zajedno nastojali služiti i podržavati Njeno Veličanstvo i ljude u našim zajednicama, moja draga supruga je bila moja stalna podrška cijelo vrijeme - rekao je Čarls u izjavi.

Čarls i Kamila, dugogodišnji ljubavnici, vjenčali su se 2005. godine, što joj je omogućilo da postepeno preuzima značajniju ulogu. Sa trenutnom titulom vojvotkinje od Cornwalla, Kamila je sada popularan član porodice i redovno se pojavljuje na službenim dužnostima, zajedno s Čarlsom i kraljicom.

Izjava o budućnosti monarhije dolazi u trenutku kada zemlja slavi ulogu kraljice u posljednjih 70 godina.


Čarlsu su se pridružili premijer Boris Džonson (Johnson), političari, crkva i građani u pohvalama kraljice za njenu posvećenost javnoj službi.

- Godina ovog neviđenog platinastog jubileja donosi priliku da se svi zajedno okupimo u proslavi službe kraljice, čijim ćemo primjerom biti vođeni i u godinama koje dolaze - rekao je Čarls.

Zemlja će održati nacionalne događaje u junu.


Tokom svojih sedam decenija na prijestolu, kraljica je nadgledala ogromne društvene, ekonomske i političke promjene, uključujući i kraj Britanskog carstva.

Elizabeta je postala kraljica Britanije i više od deset drugih kraljevstava uključujući Kanadu, Australiju i Novi Zeland nakon smrti svog oca kralja Džodrža VI (Georgea) 6. februara 1952. godine, dok je bila u Keniji na međunarodnoj turneji.

Vijest joj je saopćio njen suprug princ Filip (Phillip), koji je umro prošle godine u 99. godini nakon više od 70 godina pored nje.

Elizabet je u subotu rekla da želi da obnovi obećanje koje je dala 1947. godine, kada je napunila 21 godinu, da će njen život biti odanost zemlji.

Premijer Džonson je rekao da je odao počast njenoj dugogodišnjoj službi i "raduje se što ćemo se okupiti kao zemlja da proslavimo njenu historijsku vladavinu na ljeto".


Australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) pozdravio je "zaista izuzetnu prekretnicu u izvanrednom životu".

Kraljica je nastavila da obavlja službene dužnosti sve do svojih 90-ih, ali je u posljednje vrijeme viđana mnogo rjeđe nakon što je u oktobru prošle godine provela noć u bolnici zbog nespecificirane bolesti, a zatim su je ljekari uputili da se odmori.

Palača je u nedjelju objavila novu fotografiju kraljice, kako se široko smiješi u blizini crvene kutije za otpremu koja sadrži službenu vladinu dokumentaciju. U subotu je snimljena kako se sastaje sa grupama lokalne zajednice i šali se sa zvaničnicima.

- Mislim da bih mogla samo da stavim nož u to. Neko drugi može učiniti ostalo - rekla je kada je dobila veliku tortu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.