ZBOG PROTESTA

Kanadska vlada pozvala na prekid haotičnih demonstracija

Desetine naoružanih policajaca u Otavi intervenirali su u nedjelju, a uklonili su vozila i cisternu goriva te uhapsili dvije osobe

Sa protesta u Otavi. EPA

A. O.

8.2.2022

U glavnom gradu Kanade, Otavi protesti i dalje traju, a savezna vlada je u ponedjeljak pozvala na prekid haosa u gradu, piše Anadolija.


Vanredno stanje

- S tim blokadama i okupacijama treba prestati. Protivpravne aktivnosti nisu način da se ponudi smisleno učešće u razvoju vladine politike - savezni ministar saobraćaj Omar Alghabra.

Prema njegovim riječima, blokade ulica i mostova su nezakonite i odgovorni bi trebali biti kažnjeni.

Nakon što se na protestima 22. januara okupilo oko 10.000 demonstranata u centru grada, tokom sedmice se okupljalo oko 250 osoba. U subotu su se ponovo okupile hiljade demonstranata i stotine kamiona, što je stvorilo saobraćajnu gužvu.

U nedjelju je Džim Votson, gradonačelnik Otave, koja ima oko milion stanovnika, proglasio vanredno stanje.


Odbijali sastanak

Takozvani "Konvoj slobode" počeo je kao pokret protiv uvedene obaveze da kamiondžije moraju da budu vakcinisane protiv koronavirusa, a demonstranti sada traže ukidanje epidemioloških mjera. Do sada su se savezna vlada i premijer Džastin Trudeau odbijali sastati s demonstrantima, ali sada su sazvali sastanak s predstavnicima pokrajinskih i opštinskih vlasti o načinima za okončanje paralize koju demonstracije izazivaju u gradu.

Desetine naoružanih policajaca u Otavi intervenirali su u nedjelju, a uklonili su vozila i cisternu goriva te uhapsili dvije osobe.

Kamiondžije i demonstranti organizovali su proteste i u Vankuveru, Kvebek Sitiju i Torontu, ali su policija i gradski zvaničnici bili bolje pripremljeni pa nije došlo do haosa kao u Otavi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.