PROTEST PROTIV COVID-MJERA

Trudo obećao Bajdenu brzo okončanje krize: Sud naredio deblokadu koridora u Kanadi

Blokada mosta Ambasador stajala je kanadsku automobilsku industriju stotine miliona dolara, tvrdi udruženje proizvođača automobilskih dijelova u podnesku sudu od 10. februara

E. Ć.

12.2.2022

Fotografije iz Otave - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Demonstranti koji se protive epidemiološkim ograničenjima i dalje zauzimaju vitalni kanadsko-američki trgovački koridor i nakon što je u petak stupila na snagu zabrana blokade prometnice koja je poremetila autoindustriju Sjeverne Amerike.

Premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) obećao je predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) brzu akciju za okončanje krize, a ranije u petak kanadski sudac naredio je prekid petodnevne blokade mosta Ambassador, najprometnijeg kopnenog graničnog prijelaza u Sjevernoj Americi.

Sudska odluka stupila je na snagu u petak u 19 sati po lokalnom vremenu, ali više od dva sata nakon toga, oko 200 demonstranata, uključujući djecu, okupilo se oko ulaza na most, mašući kanadskim zastavama, dok su ostali priredili vatromet, piše "Hina".


Policija, koja se počela okupljati na parkiralištu nekoliko blokova dalje od prosvjednika, dijeli letke u kojima se navode kazne - do godinu dana zatvora i 100.000 dolara novčane globe. Blokada mosta Ambasador stajala je kanadsku automobilsku industriju stotine miliona dolara, tvrdi udruženje proizvođača automobilskih dijelova u podnesku sudu od 10. februara.

Inače, tim mostom svakodnevno je prolazilo oko 40.000 ljudi, a vrijednost robe koja se prevozila procjenjuje se na 323 miliona dolara.

Premijer kanadske savezne države Ontario Dag Ford (Doug) proglasio je u petak izvanredno stanje zbog već dvije sedmice dugih protesta protiv epidemioloških ograničenja.


Kanadski pokret prozvan u početku "Konvoj slobode" bio je isprva usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju vakcinisati ako žele prijeći granicu s SAD-om.

Međutim, ubrzo se prometnuo u proteste protiv Covid-mjera i protiv vlade, a inspirirao je i stanovnike Novog Zelanda. Slična akcija počela je i u Francuskoj gdje je u Parizu policija proglasila zabranu protesta zbog "opasnosti remećenja javnog reda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.