FRANCUSKA

Hiljade ljudi stiže na protest u Francuskoj, na terenu oko 7.200 policajaca

Protivnici Covid-mjera stižu u Pariz s namjerom da uđu u grad prkoseći zabrani vlasti koje su odlučne spriječiti bilo kakvu blokadu francuske prijestonice

E. Ć.

12.2.2022

Fotografije iz Francuske. Agencije

Hiljade protivnika epidemioloških mjera uvedenih u borbi protiv pandemije koronavirusa udružili su se u predgrađima Pariza u subotu rano ujutro nakon što su demonstranti stigli u konvojima iz cijele Francuske, s namjerom da uđu u grad prkoseći zabrani vlasti koje su odlučne spriječiti bilo kakvu blokadu glavnog grada, piše "Hina".

Pariška policija je saopćila kako se skoro 7.200 policajaca i žandara raspoređuje u naredna tri dana u Parizu i okolnim mjestima kako bi zabranili prolazak konvoja vozila. 


Prefekt pariške policije Didije Lalemen (Didier Lallement) rekao je da su otvorili privremeni deponij za vozila koji će, zajedno s desecima paukova koji će uklanjati automobile, "prekinuti svaku blokadu". Policija je na Twitteru pokazala svoj arsenal protiv blokada, objavljujući fotografije mehanizacije za uklanjanje barikada, kao i vozila opremljenih dizalicama ili vodenim topovima.

Premijer Žen Kasteks (Jean Castex) obećao je biti ustrajan u onemogućavanju blokade grada.

- Ako blokiraju promet ili ako pokušaju blokirati glavni grad, moramo biti vrlo čvrsti u pogledu toga - kazao je on.

Inače, francuski demonstranti su se na ovaj potez odlučili inspirisani kanadskim vozačima kamiona koji su paralizirali granični promet sa Sjedinjenim Američkim Državama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.