PENTAGON TVRDI

Američka podmornica nije ušla u ruske teritorijalne vode

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država su izjavili kako nema istine u tvrdnjama da je američka podmornica na bilo koji način ugrozila rusku teritoriju na istoku ove države

Rusi tvrde da je američka podmornica uplovila u teritorijalne vode Rusije. Agencije

H. J. I.

13.2.2022

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država oglasilo se povodom tvrdnji da je danas podmornica SAD-a uplovila u ruske teritorijalne vode na području Kurilskih ostrva što je naišlo na reakciju ruske vojske. 

Prema informacijama iz Pentagona, zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država su izjavili kako nema istine u tvrdnjama da je američka podmornica na bilo koji način ugrozila rusku teritoriju na istoku ove države.


SAD: Sigurno letimo, plovimo i radimo u međunarodnim vodama

- Nema istine u ruskim tvrdnjama o našim operacijama u njihovim teritorijalnim vodama. Neću komentirati preciznu lokaciju naših podmornica, ali mi sigurno letimo, plovimo i radimo u međunarodnim vodama - rekao je za rusku agenciju TASS glasnogovornik američke Indo-pacifičke komande Kajl Rejns (Kyle Raines).

Podsjetimo, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je kako je u subotu u jutarnjim satima američka podmornica ušla u teritorijalne vode Rusije u regiji Kurilskih ostrva na krajnjem istoku države zbog čega je došlo do incidenta.

Kako se navodi, posada podmornice je putem podvodne komunikacije dobila poruku na ruskom i engleskom jeziku putem koje su ruski vojnici tražili od američkih kolega da napuste prostor ruskih voda.


Ruski vojnici postupili po uputstvima

- Vi ste u teritorijalnim vodama Rusije. Odmah izađite na površinu! - ističu iz ministarstva.

Nakon što su američke trupe ignorisale zahtjev, ruski vojnici su postupili po uputstvima.

- U skladu sa smjernicama za zaštitu državne granice Ruske Federacije u podvodnom okruženju, posada Pacifičke flote "Maršal Šapošnjikov" koristila je odgovarajuća sredstva za odvraćanje podmornice - navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.