NAKON ODRŽANOG SASTANKA

Predsjednik Ukrajine: I dalje ćemo tražiti članstvo u NATO savezu, greška je preseliti ambasade na zapad države

Kanada privremeno zatvara svoje ambasadu u Kijevu, a diplomatske operacije seli u Lavov, kao i Australija

Predsjednik Ukrajine Zelenski. AGENCIJE

A. O.

14.2.2022

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski danas je izjavio da će njegova zemlja i dalje tražiti članstvo u NATO savezu uprkos pritiscima da odustane od toga da bi se izbjegao rat sa Rusijom.

Također, smatra da je velika greška zapadnih zemalja, među kojima su SAD-e i Kanade, da svoje ambasade presele iz Kijeva na zapad Ukrajine.

- To je velika greška, ali to je njihova odluka, preseliti neke ambasade na zapad Ukrajine. Ukrajina je jedinstvena i ako se nešto dogodi, dogodit će se svugdje - rekao je Zelenski na konferenciji za medije nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.



Napuštanje države

Neke zemlje su već povukle svoje diplomate i pozvale svoje građane da napuste Ukrajinu, piše Reuters.

- Danas, mnogi novinari i mnogi lideri nagovještavaju pomalo Ukrajini da je moguće ne preuzimati rizike i ne postavljati stalno pitanje o budućem članstvu u Alijansi, zato što su ti rizici povezani sa reakcijom Ruske Federacije - rekao je Zelenski.

Zelenski je dodao da veruje da Ukrajina može da nastavi putem koji je odabrala. SAD je naredio većini svog diplomatskog osoblja u Kijevu da se vrati kući, a u Lavovu, na zapadu zemlje, zadržat će konzulat.


Privremeno zatvaranje

Kanada privremeno zatvara svoje ambasadu u Kijevu, a diplomatske operacije seli u Lavov, kao i Australija. Njemačka je svoj konzulat iz Dnjipra, na istoku Ukrajine, preselila u Lavov.

Šolc smatra čudnim da Rusija postavlja to pitanje kada ono nije na dnevnom redu u ovom trenutku.

Njemački kancelar ističe da "nema razumnog opravdanja" za gomilanje ruske vojske na granici i da Moskva treba da prihvati ponude o diskusiji o evropskoj bezbjednosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.