PO POVRATKU IZ UAE

Erdogan: Održavamo pozitivan dijalog i sa Saudijskom Arabijom

Istakao je da je prvog dana posjete imao veoma produktivne sastanke sa prestolonasljednikom

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan. AGENCIJE

A. O.

16.2.2022

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan po povratku iz zvanične dvodnevne posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) izjavio je da je imao vrlo konstruktivne i produktivne sastanke sa tamošnjim zvaničnicima, piše Anadolija. 

Erdoan je po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u avionu odgovarao na pitanja novinara.

Istakao je da je prvog dana posjete imao veoma produktivne sastanke sa prestolonasljednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom.


Zajednički koraci

- Razgovarali smo o zajedničkim koracima koje možemo poduzeti za daljnji razvoj odnosa Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sa zadovoljstvom smo izrazili obostranu spremnost i volju da zadržimo i dodatno produbimo momentum postignut u našoj saradnji u posljednje vrijeme - rekao je Erdoan.

Dodao je da su tokom sastanaka razmijenili i mišljenja o brojnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

- Izrazili smo našu podršku sigurnosti i stabilnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naglasili smo također da ne posmatramo sigurnost regije Zaljeva odvojeno od naše vlastite sigurnosti - kazao je on.

Zvaničnici Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) tokom Erdoanove posjete potpisali su ukupno 13 bilateralnih sporazuma.


Potpisali sporazume

Zvaničnici dvije države potpisali su sporazume u oblasti odbrambene industrije, zdravstva, klimatskih promjena, industrije, tehnologije, kulture, poljoprivrede, trgovine, privrede, kopnenih pitanja, pomorskog transporta, mladih, upravljanja katastrofama, meteorologije, komunikacija i u oblasti arhiva.

Erdoan je također istakao da turski zvaničnici nastavljaju dijalog i sa Saudijskom Arabijom.

- Održavamo pozitivan dijalog sa Saudijskom Arabijom. Želimo učiniti napredak u vidu konkretnih koraka u narednom periodu - kazao je.

Erdoan je komentarisao i posljednja dešavanja u vezi sa tenzijama između Rusije i Ukrajine.

- U bliskom smo dijalogu i saradnji sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali i sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Mislim da je ovo značajno za smanjenje tenzija - kazao je predsjednik Turske, te je komentarisao i mogućnost održavanja trilateralnog sastanka s Putinom i Zelenskim.


Predstojeće posjete

- Nastojat ću u telefonskom razgovoru s Putinom saznati kako na to gleda, u skladu s tim ćemo pratiti ovo pitanje - rekao je on.

Dotakao se i predstojeće posjete Turske izraelskog predsjednika Isaka Herzoga koja je planirana 9. marta.

- Pozdravljamo posjetu, poduzimanje takvog koraka je dobro za odnose dvije države - kazao je Erdoan.

Na kraju je komentarisao i pitanje predsjedničkog sistema u Turskoj.

- Naš narod je uveo predsjednički sistem u državi, a oni koji ga ne prihvataju, prvenstveno ne poštuju volju naroda - rekao je predsjednik Turske.

Turska je referendumom 2018. godine prešla sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.