POVODOM 70. GODIŠNJICE

Erdoan i Stoltenberg: Razgovarali o saradnji Turske i NATO-a

Erdoan je zahvalio Stoltenbergu na jasnom naglašavanju na raznim platformama o nezamjenjivoj poziciji Turske unutar Alijanse

Stoltenberg i Erdoan. Agencije

H. J. I.

18.2.2022

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) telefonom je razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, javlja Anadolija.

Ured za komunikacije pri Predsjedništvu Turske saopćio je kako je razgovarano o 70. godišnjici pristupanja Turske NATO-u, saradnji Turske i NATO-a te regionalnim pitanjima. Stoltenberg je uputio čestitke povodom obilježavanja 70. godišnjice pristupanja Turske NATO-u.

Erdoan je zahvalio Stoltenbergu na jasnom naglašavanju na raznim platformama o nezamjenjivoj poziciji Turske unutar Alijanse.

Poručio je kako Turska od prvog dana unutar saveza slijedi principijelan, odgovoran i usmjeravajući stav te da će nastaviti s tom praksom. Ponovio je kako je i tokom krize između Ukrajine i Rusije, koja još uvijek traje, Turska još jednom pokazala svoj doprinos unutar NATO-a, te da se od početka tenzija zalažu za stav da je napetosti potrebno riješiti dijalogom i diplomatijom.

Podsjetio je kako su s dvjema stranama prenijeli stav da je Turska spremna biti domaćin samita lidera ili razgovora na tehničkom nivou.

Erdoaan je istakao kako se Turska ne suzdržava od pružanja doprinosa potrebnog za sigurnost NATO-a niti ispunjavanja obaveza, kao i da je najprirodnije pravo Turske da od saveznika očekuje podršku i solidarnost na poljima među kojima je i borba protiv terorizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.