POSLALI JASNU PORUKU

State Department: Države imaju obavezu da ne priznaju novu "državu" stvorenu prijetnjom ili upotrebom sile

Odluka Rusije je još jedan primjer flagrantnog nepoštovanja međunarodnog prava i normi od strane predsjednika Putina, istakli su

State Department poslao jasnu poruku Rusiji. Avaz

H. J. I.

21.2.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin večeras je donio odluku da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska. 

Njegovu odluku su osudili brojni svjetski čelnici, a oglasili su se i iz State Departmenta. 

- Oštro osuđujemo odluku predsjednika Putina da prizna takozvane "Narodne republike Donjeck i Lugansk" kao "nezavisne". Kao što smo rekli kada je Duma prvi put postavila svoj zahtjev: ova odluka predstavlja potpuno odbacivanje obaveza Rusije prema sporazumima iz Minska, direktno je u suprotnosti sa opredjeljenjima Rusije za diplomatiju i predstavlja jasan napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Države imaju obavezu da ne priznaju novu "državu" stvorenu prijetnjom ili upotrebom sile, kao i obavezu da ne narušavaju granice druge države. Odluka Rusije je još jedan primjer flagrantnog nepoštovanja međunarodnog prava i normi od strane predsjednika Putina.



Predsjednik Bajden će potpisati izvršnu naredbu koja će zabraniti sva nova ulaganja, trgovinu i finansiranje od strane američkih osoba u, iz ili u takozvanim regionima "Donjecke i Luganske Narodne Republike" Ukrajine. Nastavit ćemo koordinirati sa Ukrajinom i našim saveznicima i partnerima kako bismo poduzeli odgovarajuće korake kao odgovor na ovu ničim izazvanu i neprihvatljivu akciju Rusije. Naredba je dizajnirana da spriječi Rusiju da profitira na ovom očitom kršenju međunarodnog prava. Nije usmjerena na narod Ukrajine ili ukrajinsku vladu i omogućit će nastavak humanitarnih i drugih srodnih aktivnosti u ovim regijama.

Naša podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i vladi i narodu Ukrajine je nepokolebljiva. Stojimo uz naše ukrajinske partnere u oštroj osudi odluke predsjednika Putina - zaključili su iz State Departmenta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.