TRAŽI UKIDANJE

Iranski predsjednik poziva međunarodnu zajednicu da odbaci američke sankcije

U današnjem svijetu vidimo da sankcije neće biti efikasne, rekao je Raisi na konferenciji izvoznika gasa u Dohi

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi. Reuters

N. Aj.

22.2.2022

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poručio je u utorak izvoznicima plina da izbjegavaju bilo kakve "okrutne" sankcije poput onih koje su Sjedinjene Države uvele Teheranu, a njegova vlada je rekla da svako oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. mora ukinuti takve granice.

- Članovi ovog foruma ne bi trebali priznati te sankcije... U današnjem svijetu vidimo da sankcije neće biti efikasne - rekao je Raisi na konferenciji izvoznika gasa u Dohi, prenosi Reuters.


Reuters je prošle sedmice izvijestio da se u Beču formira američko-iranski sporazum nakon višemjesečnih indirektnih pregovora o oživljavanju nuklearnog pakta koji su 2018. godine napustile tadašnje SAD. Predsjednik Donald Tramp (Trump), koji je također ponovo uveo opsežne sankcije Iranu.

Sporazum između Irana i svjetskih sila iz 2015. ograničio je Teheransko obogaćivanje uranijuma kako bi mu otežao razvoj materijala za nuklearno oružje, ako to želi, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

- Sve sankcije koje nanose udarac ekonomskim koristima Irana od (nuklearnog) sporazuma moraju biti ukinute - rekao je portparol kabineta Ali Bahadori Jahromi na brifingu za medije.

Od 2019. Teheran je otišao daleko izvan granica dogovora, obnavljajući zalihe obogaćenog uranijuma, rafinirajući ga na veću fisionu čistoću i instalirajući napredne centrifuge za ubrzanje proizvodnje.

Iran je tražio pravne garanacije da Sjedinjene Države više neće izaći iz sporazuma, ali Vašington kaže da je nemoguće da ih američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) pruži.

Nacrt teksta sporazuma također aludira na druga pitanja, uključujući odmrzavanje milijardi dolara iranskih sredstava u južnokorejskim bankama i oslobađanje zapadnih zatvorenika koji se drže u Iranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.