VOJNI ANALITIČAR

Neven Kazazović za "Avaz": Rusija u Ukrajini želi isto što i u Čečeniji

Cilj je Kijev, koji je od bjeloruske granice udaljen samo oko 150 kilometara, kaže Kazazović

Kazazović: Masovni ulazak pješadije. Agencije

Piše: A. Bajramović

24.2.2022

SAD su jučer upozorile da će ruski napad biti započet u roku od 48 sati, a takva upozorenja se ne daju tek tako, kaže za “Avaz” vojno politički analitičar Neven Kazazović, odgovarajući na pitanje zašto su mnogi iznenađeni otvorenim napadom Rusije na Ukrajinu. Iako je do kraja tinjala nada da Putin neće preći tu crvenu liniju, ovakav scenarij se mogao očekivati.

Cilj je Kijev

- Prema posljednjim informacijama, ruske jedinice i iz pravca Bjelorusije ulaze u Ukrajinu. Očigledno je da se sada vrši priprema za masovni ulazak pješadijskih jedinica. Čuju se eksplozije u više ukrajinskih gradova, čak i u Kijevu, a angažovana je avijacija, dronovi, rakete i gađaju se komandna mjesta, aerodromi, centri veze, sve što spada u elemente pripreme za jedan masovniji napad – kaže Kazazović.


U narednih nekoliko sati očekuje se i potvrda ovakvog plana invazije, ali plan je poprilično jasan zbog toga što su ruske trupe u Ukrajinu ušle i iz pravca Bjelorusije.

- Cilj je Kijev, koji je od bjeloruske granice udaljen samo oko 150 kilometara. To znači da bi oni htjeli da osvoje glavni grad, dovedu svoje ljude na vlast, nešto slično kao što su uradili u Čečeniji – pojašnjava Kazazović.

Ne dijeli vatru

Otpor ukrajinske vojske ovisi od njenog raspored, dodaje naš sagovornik, jer ako je glavnina raspoređena prema Donbasu zaleđina je relativno nezaštićena.

- To nije velika vojska. U najboljem slučaju ima oko 250.000 ljudi. Ako podijelite vojsku na 3 -4 pravca, zbog očekivanog napada iz više pravaca, podsjetio bih na ono vojno pravilo “Nikad ne dijeli vatru”. Da li će se oni povući u neko jezgro gdje bi mogli napraviti otpor ili će biti savladani jedno po jedno, to je za sada teško znati, jer još nije poznat obim napada – kaže za “Avaz” vojno – politički analitičar Neven Kazazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.