RAT U UKRAJINI

Uživo / Ruske snage stigle skoro do Kijeva, Ukrajina je opkoljena sa tri strane

Putin je odabrao rat koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje, svijet će odgovoriti, poručio je američki predsjednik Džo Bajden

Aerodrom Antonov je 20 kilometara od Kijeva. Agencije

Piše: E. D. A.

24.2.2022


Ključni događaji:

- U sveobuhvatnom ruskom napadu na Ukrajinu do sad je poginulo najmanje osam ljudi, stvarni broj žrtava vjerojatno je veći. Službeni Kijev tvrdi da su u tijeku žestoke borbe s Rusima

- Ukrajina tvrdi da ruski vojni konvoji u zemlju ulaze iz tri pravca - sa sjevera (iz Bjelorusije), s istoka (iz Rusije) te s juga (iz anektiranog Krima). Kijev je poslao apel Turskoj da zatvori tjesnace Bospor i Dardaneli za ruske ratne brodove.

- Rusi tvrde da su neutralizirali ukrajinsku protuzračnu obranu, Ukrajina tvrdi da su njihove snage oborile pet ruskih aviona. Za te tvrdnje zasad nema neovisnih potvrda.

- Zapadne zemlje jednoglasno su osudile "brutalnu agresiju" Rusije na Ukrajinu, Kina pozvala na suzdržanost

- U Kijevu je zavladala opća panika, mnogi pokušavaju pobjeći iz grada

- Diljem ukrajinskih gradova odjekuju eksplozije, mete su vojni objekti i zračne luke

- Predsjednik Volodimir Zelenski odobrio dekret o izvanrednom stanju, parlament odobrio mjeru

- Vladimir Putin je u 4 ujutro objavio da ruska vojska započinje specijalnu operaciju u Ukrajini

16:47 - Nove žrtve ruske invazije: Ukrajinske vlasti saopćile da je ubijeno sedam, a ranjeno još 17 osoba

Ukrajinske vlasti saopćile su da je sedam osoba ubijeno, a 17 ranjeno u raketnom napadu na vojnu oblast sjeveroistočno od glavnog grada Kijeva. Gradonačelnik grada Brovary Ihor Sapozhko rekao je da se napad dogodio u 14:30 sati. lokalno vrijeme. Brovary ima bazu ukrajinskih specijalnih snaga. Više saznajte OVDJE.


16:45 - Gradonačelnik Kijeva Kličko najavio noćni policijski sat

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je policijski sat u glavnom gradu Ukrajine od 22 sata. do 7 sati ujutro po lokalnom vremenu, navodi se u priopćenju objavljenom na njegovoj službenoj Facebook stranici.

16:40 - McDonalds i Uber prekinuli s radom u Ukrajini

McDonalds je zatvorio restorane u Ukrajini dok se situacija ne stabilizuje. I Uber je privremeno prekinuo s radom.

16:38 - WHO izrazio zabrinutost zbog potencijalne humanitarne katastrofe u Ukrajini

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila je zabrinutost u četvrtak zbog očekivane vanredne situacije u Ukrajini nakon što su ruske snage napale zemlju. Šta su iz WHO naveli, saznajte OVDJE.

16:36 - Volodimir Zelenski: Ruske snage pokušavaju preuzeti Černobil

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da ruske snage pokušavaju preuzeti kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu, piše CNN. On je na Twitteru objavio da ruske snage pokušavaju preuzeti kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu.

16:35 - Makron u televizijskom obraćanju postavio ukrajinsku zastavu: Bez oklijevanja ćemo podržati Ukrajinu

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ponovo se oglasio i rekao da će njegova zemlja udariti Rusiju sankcijama istog stepena agresije za koji je ona kriva. On kaže da bi Rusija mogla očekivati ​​oštre sankcije koje bi pogodile njenu vojsku, ekonomiju i energetski sektor.

16:33 - Objavljeni snimci napada helikopterima: Mještani snimali rusku invaziju kod Kijeva

Ruska ofanziva ka Ukrajini, koja je počela u ranim jutarnjim satima, odigrala se velikom brzinom. Borbe i dalje traju, a posljednje informacije govore da su ruske snage zauzele aerodrom u blizini Kijeva. Detaljnije pročitajte OVDJE.

16:32 - Džonson poručio Šolcu: Nedjelovanje u Ukrajini imalo bi nezamislive posljedice

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) rekao je njemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Scholz) da bi zapadna "neaktivnost ili nedovoljna reakcija" kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu imala nezamislive posljedice, rekla je u četvrtak glasnogovornica njegovog ureda. Opširnije na LINKU.

16:21 - Ukrajinci objavili snimak srušenog ruskog helikoptera, u polju su našli odbačenu kacigu

Društvenim mrežama kruži policijski video ruskog helikoptera KA-52 koji je zbog oštećenja morao sletjeti kraj mjesta Gostomel u Kijevskoj oblasti.

Okružili su ga ukrajinski policajci. Više saznajte OVDJE.

Pogled na lokacije ruskih trupa u Ukrajini. CNN

16:17 - Česi zatvaraju ruske konzulate, povlače ambasadore, stopiraju izdavanje viza za Ruse

Češka će zatvoriti ruske konzulate u zemlji i prestati izdavati vize Rusima, osim u humanitarnim slučajevima, izjavio je u četvrtak premijer Petr Fiala.

Zemlja, članica NATO-a i Evropske unije, zatvorit će dva ruska konzulata u Brnu, drugom po veličini češkom gradu, i Karlovim Varima, a također će zatvoriti svoje konzulate u Sant Peterburgu i Jekaterinburgu u Rusiji, rekao je Fiala.

16:13 - Ukrajina zarobila dva ruska vojnika kod Kijeva

Ukrajina je zarobila dva ruska vojnika nakon što je Rusija jutros napavala ovu zemlju. Prema informacijama ukrajinske ambasade u Turskoj, dva ruska vojnika zarobljena su upotrebom oružja na području kod glavnog grada Kijeva. Više o tome saznajte OVDJE.

16:04 - Evo kako mediji u Rusiji izvještavaju o napadu: Zaista sam sretna, ovo smo čekali osam godina

Većina medija u Rusiji pod državnom je kontrolom, što dobrim dijelom objašnjava zašto ruske televizije izvještavaju o ruskom napadu na Ukrajinu kao samoodbrambenoj operaciji s ciljem eliminacije ukrajinske vojske, prenosi BBC.

Mnoge postaje prenijele su saopćenje ministarstva odbrane u kojem se ističe da se "visoko precizno oružje" koristi protiv ukrajinskih vojnih lokacija i da ne postoji prijetnja za civile. Opširnije pročitajte OVDJE.

Teška artiljerija. AFP

15:47 - Poruka iz Vatikana: Nadamo se da će oni koji drže sudbinu svijeta u svojim rukama imati "tračak savjesti"

Vatikan je, u svom prvom komentaru otkako je Rusija napala Ukrajinu, u četvrtak rekao da se nada da će oni koji drže sudbinu svijeta u svojim rukama imati "tračak savjesti".

Svjetski lideri optužili su ruskog predsjednika Vladimira Putina za flagrantno kršenje međunarodnog prava pokrenuvši najveći napad jedne države na drugu u Evropi od Drugog svjetskog rata. 

15:40 - Bajdenova administracija razmatra premještanje više američkih trupa dalje na istok Evrope

Administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) razmatra premještanje više američkih snaga koje su već u Evropi u istočnije zemlje zbog ogromne ruske vatrene moći koja je blizu saveznicima, rekli su američki zvaničnici.

NATO je vrhovnom komandantu savezničkih snaga za Evropu, američkom generalu Todu Voltersu (Wolters), dao ovlasti da aktivira odbrambeni stav NATO-a, što bi uključivalo sposobnost aktiviranja snaga za odgovor NATO-a, piše CNN prema informacijama od američkih zvaničnika i evropskih diplomatskih izvora. Opširnije na LINKU.

15:37 - Ruski vojnici zauzeli aerodrom Antonov u blizini Kijeva

Reporterka CNN-a napisala je kako su ruske snage zauzele aerodrom Antonov koji se nalazi 20 kilometara od Kijeva.

- Ovo trupe koje vidite, to su vojnici iz ruskog zrakoplovstva. Zauzeli su aerodrom - napisala je Nataša Bertran (Natasha Bertrand) na Twitteru. Pročitajte VIŠE.

15:25 - Kuleba: Pobijedite Rusiju oštrim sankcijama, zajedno ćemo zaustaviti rusku agresiju

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba oglasio se povodom sukoba te istakao da se ne trebaju ponavljati greške iz prošlosti.

- U našim očima, Putin uranja Europu u najmračnije vrijeme od 1939. godine. Nemojte se naivne nade sjediti po strani. Ne ponavljajte greške iz prošlosti. Pobijedite Rusiju oštrim sankcijama. Pružiti Ukrajini vojnu i financijsku potporu. Zajedno ćemo zaustaviti rusku agresiju - poručio je Kuleba.

15:22 - Agencija UN-a za izbjeglice poziva susjedne zemlje Ukrajine da drže granice otvorene

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pojačava operacije i kapacitete u Ukrajini i susjednim zemljama jer ljudi počinju bježati iz Ukrajine, rekao je visoki komesar za izbjeglice Filipo Grandi (Filippo Grandi) u saopćenju u četvrtak, prenosi CNN.

15:14 - Bajden jutros sazvao sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog Ukrajine

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) sazvao je u četvrtak ujutro sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost u prostoriji za situacije kako bi razgovarao o najnovijim dešavanjima u Ukrajini, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Kako je izvijestio CNN, nekoliko najviših zvaničnika nacionalne sigurnosti stiglo je ranije jutros u Bijelu kuću. Opširnije saznajte OVDJE.


15:09 Oružane snage Ukrajine: Četiri osobe poginule u ruskom napadu na bolnicu

Ukrajinska vojna komanda saopštila je da su četiri osobe poginule a 10 povrijeđeno, uključujući šest doktora, kada je ruska granata pogodila bolnicu u Vuhledaru u oblasti Donjeck na istoku zemlje. 

Vlasti Ukrajine su navele u saopćenju da je Rusija izvela 203 napada od početka dana, te da se borbe vode na gotovo cijeloj teritoriji, prenosi Reuters. Detaljnije na LINKU.

14:59 - Ukrajinski predsjednik čeka konkretne sankcije i pomoć saveznika

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u četvrtak je rekao da čeka da saveznici Ukrajine uvedu konkretne sankcije Rusiji jer je vojska saopćila da su četiri balističke rakete ispaljene na ukrajinsku teritoriju sa teritorije Bjelorusije. Opširnije pročitajte OVDJE.

14:57 - Ruska fudbalska zvijezda usprotivila se Putinovoj politici

Veliki broj poznatih ukrajinskih sportista podiglo je glas protiv vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Ipak, nisu ni svi Rusi očito za ovakvu politiku svoje zemlje, pa je tako jedna od ruskih fudbalskih zvijezda, Fedor Smolov, podigao glas protiv politike predsjednika Rusije Vladimira Putina. Više o tome saznajte na LINKU.


13:55 - Ukrajinci oborili dva ruska helikoptera u Hostomelu

Oružane snage Ukrajine saopćile su da su dva ruska helikoptera oborena u gradu Hostomelu u Kijevskoj oblasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćtenju Državne službe za vanredne situacije Ukrajine navedeno je također da se ukrajinski vojni avion srušio u blizini grada Jukivcija u Kijevskoj oblasti i da je poginulo pet osoba. Video iz Hostomela pogledajte na LINKU.

13:25 - Džonson poslao poruku Ukrajincima i poručio: Putin je donio "val nasilja" u Evropu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson obratio se naciji nakon ruske invazije na Ukrajinu. Džonson je rekao da je razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Zelensky) kako bi mu ponudio podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

- Predsjednik Putin je pokrenuo rat u Evropi. Putin je napao prijateljsku zemlju bez ikakve provokacije ili vjerodostojnog izgovora - rekao je Džonson, ističući kako bombe padaju na potpuno nevino stanovništvo. Opširnije saznajte OVDJE.

12:38 NATO šalje dodatne snage na istočno krilo

NATO razmješta dodatne odbrambene kopnene i zračne snage, kao i dodatna pomorska sredstva na istočno krilo Alijanse, saopćeno je iz sjedišta sjeveroatlantskog saveza.

11:45 - Porastao broj žrtava

Prema posljednjim podacima Predsjedništva Ukrajine koje je objavio AFP, više od 40 ukrajinskih vojnika i 10 civila ubijeno je u napadu koji je jutros započela Rusija


10:51 - Zelenski se obratio naciji: Izdajemo oružje svima koji su sposobni za odbranu suvereniteta Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopćio je da njegova zemlja prekida diplomatske odnose sa Rusijom, koji se trenutno obraća naciji. Opširnije pročitajte OVDJE.

10:29 - Ukrajina je zatvorila zračni prostor za civilne letove, pogledajte mapu

U saopćenju Službe zračnog saobraćaja Ukrajine navodi se da je zračni prostor zatvoren za civilne avione zbog visokog rizika. Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je jutros da su pokrenuli specijalnu vojnu operaciju u Donbasu, na istoku Ukrajine.

10:19 - Ambasador Bencun za "Avaz": Svi bh. građani u Ukrajini su dobro i bezbjedno

Svi građani BiH koji su angažovani u misiji OSCE-a u Ukrajini su dobro. Ovo je za portal „Avaza“ potvrdio Siniša Bencun, ambasador BiH pri Misiji OSCE-a u Beču.

- Na terenu u Ukrajini je, trenutno, 41 državljanin BiH. Od jutros prikupljamo informacije i ono što imamo do sada govori da su svi oni dobro i bezbjedno. Sada čekaju dalje instrukcije od glavnog štaba OSCE-a u Kijevu, u smislu njihovog daljeg kretanja i drugih planova koje OSCE ima-rekao nam je Bencun. Opširnije saznajte OVDJE.

10:15 - Rusija granatirala vojni objekt u Kijevu, u gradu Lucku uništen televizijski toranj

Najmanje je osmero ljudi poginulo, a devet ranjeno u ruskom granatiranju, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, nakon što je Rusija pokrenula masivan zračni i kopneni napad na susjednu državu. Više pročitajte na LINKU.

10:13 - Rot: Putin ne ratuje samo protiv Ukrajine

Mihael Rot (Michael Roth), šef Odbora za vanjske poslove Bundestaga, oglasio se povodom napada Rusije na Ukrajinu.

Rot je rekao da Rusija ne ratuje samo protiv Ukrajine, već da dovodi u pitanje pravo postojanja istočnoevropskih država, te da uništava i EU perspektivu zapadnog Balkana. Rot se dotakao i Bosne i Hercegovine. Opširnije saznajte OVDJE.


8:47 - Ukrajinska policija: U granatiranju poginulo sedam osoba

Poznato je da je sedam osoba poginulo u bombardiranju ruskih snaga, priopćila je ukrajinska policija. Dužnosnici kažu da je u napadu na vojnu jedinicu u Podilsku, izvan Odese, ubijeno šest osoba, a ranjeno sedam. Nestalo je i 19 osoba. Jedna osoba je preminula u gradu Mariupolju, dodaju.


8:25 - Ruske snage ulaze i sa Krima

Ruske snage ulaze u Ukrajinu i s Krima, javlja CNN. To pokazuje video koji je objavila ukrajinska granična straža. Nejasno je s kojeg graničnog prijelaza vozila ulaze u Ukrajinu — Čongara na istoku ili Kalančaka na zapadu.


Kolone vozila: Ljudi bježe iz Kijeva. CNN

8:15 - Milo Đukanović oštro osudio napad na Ukrajinu: Rusija krši temeljne principe međunarodnog prava

Predsjednik Rusije Vladimir Putin jutros je objavio početak ruske vojne intervencije u Ukrajini. Od tog trenutka vlada alarmantno stanje, širom Ukrajine su se čule eksplozije.

Građani su u strahu, a svjetski lideri osudili su potez ruskog predsjednika i poslali su poruke podrške ukrajinskom narodu. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da najoštrije osuđuje vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine.

8:13 - Putin: Ako se neko umiješa, suočit ćete se sa posljedicama većim od svih u historiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin se oglasio povodom napada na Ukrajinu te poručio da će se bilo koja zemlja koja odluči da interveniše suočiti sa ogromnim posljedicama.

- Odlučili smo da pokrenemo specijalnu vojnu akciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine - izjavio je Putin. Više pročitajte OVDJE.

8:11 - Rusija napala Ukrajinu usred sastanka Vijeća sigurnosti UN-a

Sjedinjene Američke Države i ostale članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda osudile su odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu na sjednici 15-članog tijela u Njujorku, održanoj u isto vrijeme kad je Putin objavljivao odluku.

- Tačno u trenutku kada smo se okupili na sastanku Vijeća sigurnosti pokušavajući pronaći mirno rješenje, Putin je donio odluku o ratu, izražavjući prezir prema Vijeću. Ovo je teška i hitna situacija - rekla je američka veleposlanica Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield). Opširnije pročitajte OVDJE.

8:10 - Prve žrtve

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova saopćio je da je u granatiranju širom Ukrajine ubijena jedna osoba, a još jedna ranjena.

Ukrajinska vojska je dodala da su dva ruska tenka i nekoliko kamiona viđeni u istočnoj Ukrajini dok Rusija premješta vojnu opremu preko anektiranog Krima.

8:04 - Rusi tvrde da su uništili zračne baze, Ukrajinci kažu da su srušili pet ruskih aviona

Ministarstvo obrane Rusije saopćilo je da je uništilo vojnu infrastrukturu u ukrajinskim zrakoplovnim bazama i destkovalo ukrajinsku protuzračnu obranu, izvijestile su ruske novinske agencije, a Ukrajina je izvijestila da je pod stalnim kibernetičkim napadima iz Rusije.

S druge strane, ukrajinska vojska je saopćila da je iznad Luganske regije oboreno pet ruskih zrakoplova i jedan helikopter. Prema ukrajinskim izvorima ta je zemlja u četvrtak izložena stalnim kibernetičkim napadima iz Rusije.


7:54 - Ruska vojska: Nismo naišli na otpor ukrajinskih graničara

Ruska vojska je u saopćenju od četvrtka tvrdila da ukrajinska granična služba "nije pružila nikakav otpor" ruskim jedinicama koje su izvršile invaziju na ukrajinsku teritoriju. U saopćenju se takođe tvrdi da je ruska vojska "potisnula" ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

CNN nije bio u mogućnosti da odmah potvrdi nijednu od tih tvrdnji.

7:36 - Tenkovi iz Bjelorusije ulaze u Ukrajinu

Video prijenos BBC-a uživo prikazuje tenkove i druga oklopna vozila kako ulaze u Ukrajinu preko graničnog prijelaza s Bjelorusijom. 

Video je snimljen na prelazu Senkivka, Urkaine sa Veselovkom u Belorusiji, snimljen oko 6:48 po lokalnom vremenu.

Američko ministarstvo odbrane prati prijavljeni upad trupa iz Bjelorusije u Ukrajinu, rekao je u četvrtak zvaničnik američke odbrane. Nije jasno da li su trupe bile samo ruske ili beloruske, rekao je izvor.

7:33 - Ljudi bježe iz Kijeva

Kako piše BBC, velik broj ljudi napušta Kijev, glavni grad Ukrajine. U gradu se čuju sirene, a ceste prema izlazima iz grada su zakrčene. 

Na društvenim mrežama ljudi pišu kako se u gradu osjeća panika, a neki su otišli u skloništa. Televizijske snimke prikazuju ljude koji mole na ulici, dok je gužva na bankomatima.

7:29 - Ukrajina proglasila ratno stanje

Volodimir Zelenski proglasio je ratno stanje za cijelu zemlju nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rusku invaziju na Ukrajinu. U obraćanju koje je objavljeno na Facebooku Zelenski je rekao da Rusija napada vojnu infrastrukturu i granične trupe.

- Nemojte paničariti, spremni smo na sve, pobijedit ćemo - rekao je Zelenski.

7:26 - Posljedice dešavanja u Ukrajini: Raste cijena nafte, dostigla je razinu iz 2014. godine

Cijena nafte na londonskom tržištu porasla je u četvrtak, prvi put od 2014. godine, iznad 100 dolara po barelu jer se trgovci plaše da će ruski napad na Ukrajinu poremetiti opskrbu naftom i plinom na tržištima. Opširnije pročitajte OVDJE.

7:23 - Amerikanci prate upad trupa iz Bjelorusije.

Američko ministarstvo odbrane prati prijavljeni upad trupa iz Bjelorusije u Ukrajinu, rekao je zvaničnik američke odbrane. Nije jasno da li su trupe bile samo ruske ili bjeloruske, rekao je izvor Reutersa.

7:11 - Reuters je objavio da je ukrajinska vojska srušila pet ruskih aviona i jedan helikopter u regiji Lugansk.

Ukrajina inače sve vrijeme uzvraća vatru, naveli su to iz granične službe.

- Ukrajinske oružane snage zajedno sa nacionalnom gardom pucaju na neprijatelja ovisno o situaciji na granici. 

7:05 - Oglasio se i britanski premijer: Zgrožen sam dešavanjima u Ukrajini

Na Twitteru se povodom odluke ruskog lidera Vladimira Putina da pošalje vojsku u operaciju u Ukrajinu oglasio i britanski premijer Boris Džonson (Johnson).

- Zgrožen sam stravičnim događajima u Ukrajini i razgovarao sam s predsjednikom Zelenskim o sljedećim koracima. Predsjednik Putin je izabrao put krvoprolića i uništenja kada je pokrenuo ovaj ničim izazvani napad na Ukrajinu. Britanija će sa svojim saveznicima odlučno odgovoriti - napisao je Džonson.

7:01 - Bajden razgovarao sa Zelenskim i najavio nove sankcije Rusiji

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je objavio na svom zvaničnom Twitter nalogu da je upravo završio telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim (Volodimir Zelensky).

- Predsjednik Zelenski mi se javio večeras, upravo smo završili razgovor. Osudio sam ovaj ničim izazvan i neopravdan napad ruskih vojnih snaga. Izvijestio sam ga o koracima koje poduzimamo kako bismo međunarodno osudili napad, uključujući u Vijeću sigurnosti UN-a - napisao je Bajden na Twitteru. Opširnije pročitajte OVDJE.

6:57 - Sirene u Kijevu, ljudi bježe u podzemne stanice

Oglasile su se sirene u Kijevu. Ljudi odlaze u stanice podzemne željeznice kako bi se sklonili nakon što je u cijeloj Ukrajini proglašeno vanredno stanje.


6:54 - Ukrajinska državna granična služba je objavila da je napadnuta jutros i to preko više granica. 

Oni navode da su ih napali Rusi uz pomoć Bjelorusije sa područja te države, kao i sa svog teritorija te sa Krima. Dodaje se kako se napadi izvode u regijama Lugansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv i Žitomir, što su područja na istočnoj i sjevernoj granici Ukrajine.

6:51 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je izvještaje o raketnim napadima u zemlji, navodi Reuters. 

Zelenski je rekao kako je Rusija izvela raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu i granične straže.

6:49 - Ukrajina je napadnuta preko više granica, saopćila je tamošnja državna granična služba.

- Oko 5:00 sati državnu granicu Ukrajine na području s Ruskom Federacijom i Republikom Bjelorusijom napale su ruske trupe uz potporu Bjelorusije - saopćeno je. Dodaje se da se napadi izvode na istočnoj i sjevernoj granici Ukrajine.

Napadi su usmjereni na granične jedinice, granične ophodnje i kontrolne točke uz korištenje topništva, teške opreme i malokalibarskog oružja, priopćila je granična služba. Dodaje se da Ukrajina uzvraća vatru i puca na neprijatelja, ovisno o situaciji na granici.

6:45 - Ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarali su telefonom u četvrtak, javila je to bjeloruska državna novinska agencija Belta.

- Danas oko 5 sati ujutro održan je telefonski razgovor predsjednika Bjelorusije i Rusije tijekom kojeg je Vladimir Putin informirao bjeloruskog kolegu o situaciji na granici s Ukrajinom i u Donbasu - navodi se u saopćenju.

Gdje su sve prijavljene eksplozije. CNN

6:15 - Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova: Invazija je počela, u toku je pucnjava na granici

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko (Gerashchenko) je potvrdio da je započela ruska invazija.

Na službenom Facebooku je objavio: "Invazija je počela. Rakete su upravo udarile na vojna sjedišta, zračne luke, vojna skladišta, u blizini Kijeva, Harkova, Dnjepropetrovska. Pucnjava na granici je u tijeku. Od danas u svijetu postoji nova geopolitička stvarnost."


6:00 - U sedam ukrajinskih gradova se čule eksplozije

Kako javlja CNN, u sedam ukrajinskih gradova čule su se ekslplozije: Kijevu, Harkivu, Kramatorsku, Dnjipru, Mariupolju, Odesi i Zaporožju.

5:50 - Nakon Putinove najave vojne akcije: Čuju se eksplozije u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da kreće vojna akcija u Ukrajini, u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine čule su se prve eksplozije. Javili su to dopisnici više svjetskih medija, kao i Pol Adamas (Paul), novinar BBC-a. Više o ovome pročitajte OVDJE.

5:40 - Kuleba na Twitteru: Putin je pokrenuo invaziju na Ukrajinu, svijet ga mora zaustaviti

Dmitro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine kazao je da je počela agresija na Ukrajinu.

- Putin je upravo pokrenuo punu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima. Ovo je agresija. Ukrajina će se braniti i pobijediti. Svijet može i mora da zaustavi Putina. Vrijeme je za djelovanje - poručio je Kuleba. 

5:33- Oštra reakcija iz NATO-a: Nepromišljeni napad Rusije, ovo je ozbiljna prijetnja

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, oštro je osudio napad Rusije na Ukrajinu.

- Oštro osuđujem nepromišljeni napad Rusije na Ukrajinu, koji dovodi u opasnost nebrojene živote civila. Ovo je teško kršenje međunarodnog prava i ozbiljna prijetnja euroatlantskoj sigurnosti. NATO saveznici će se sastati kako bi se pozabavili obnovljenom agresijom Rusije - poručio je Stoltenberg. Više o reakciji Stoltenberga pročitajte OVDJE.

5:20 - Putin je odabrao rat koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje, svijet će odgovoriti

Nedugo nakon što je Vladimir Putin, predsjednik Rusije najavio vojnu akciju u Ukrajini, oglasio se i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) koji je osudio vojnu akciju Rusije. Pročitajte šta je Bajden poručio na LINKU.

5:00 - Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, u vanrednom televizijskom obraćanju je objavio da Rusija kreće u vojnu operaciju u Ukrajini.

Putin je napad na Ukrajinu objavio u toku vanredne sjednice UN-ovog Vijeća sigurnosti. Opširnije pročitajte OVDJE.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.