SVIJET U STRAHU

Slavni reagirali na Putinov napad na Ukrajinu: Zaustavite rat prije nego što bude prekasno

Oglasili se Stiven King, Papa Franjo, Hilari Klinton, Šer, Eni Lenoks, Cardi B...

Stiven King i Hilari Klinton. Avaz

L. K. P.

24.2.2022

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u četiri sata ujutro objavio da ruska vojska započinje specijalnu operaciju u Ukrajini, ruski su tenkovi prošli granicu na istoku zemlje, a diljem ukrajinskih gradova odjekuju eksplozije.

U Kijevu je zavladala panika te mnogi pokušavaju pobjeći iz grada. Panika je zavladala i u svijetu koji je u strahu od Trećeg svjetskog rata, a situaciju su na društvenim mrežama komentirale i poznate ličnosti.

- Ono što je većina nas naučila još kao djeca na igralištu: ne stojite po strani dok veliko dijete tuče malo dijete, napisao je književnik Stiven King (Stephen King) na Twitteru.




- Sada kada su tenkovi, vojnici i ratna mašinerija na rubu ulaska u Ukrajinu... šta sada? Pakao od kojeg nas "ratovanje" oslobađa? Luđačko puštanje krvi... Drobljenje mesa i kostiju... Kolektivna trauma, patnja, bol, tuga, tjeskoba i očaj za nedužne muškarce, žene i djecu? Kakvu cijenu obični ljudi moraju platiti za ovo ludilo i brutalnost 'invazije' i 'ratovanja'? Ili je ovo samo razrađena prevara? Taktika zastrašivanja? Prijetnja? Ispričavam se na ovom mračnom razmišljanju, ali imam privilegiju živjeti u 'mirnom' okruženju otkako sam rođena - desetljeće nakon završetka Drugog svjetskog rata - ukupno 67 godina. Ne uzimam ovo ni na koji način zdravo za gotovo i samtram da je pojam 'rata' neprihvatljiv, odbojni barbarizam, napisala je škotska pjevačica Eni Lenoks (Annie Lennox).


Slavna reperica Cardi B napisala je na Twitteru:

- Voljela bih da se ti svjetski čelnici prestanu nadmetati oko moći i počnu razmišljati o tome ko će stvarno biti pogođen (građani), kao i o tome da je cijeli svijet u krizi. Rat, sankcije, invazije trebale bi biti posljednja stvar o kojoj ti čelnici razmišljaju.



Pjevačka diva Šer (Cher) je napisala:

"Zašto je Ukrajina važna SAD-u. Putin je despot i ako mu se pruži prilika, Putin će proždrijeti saverene zemlje, dok ne uskrsne SSSR. Ovo će ostaviti Evropu malu i nezaštićenu. Rusija, Kina i Saudijci žele baciti SAD na koljena i ovo im je savršena prilika. Mržnja, podjele, slabost."



Hilari Klinton (Hillary Clinton) je retvitala članak Medlajn Olbrajt (Madeleine Albright), u kojem piše:

"Umjesto da da utre put Rusiji prema tome da postane još jača, invazija Ukrajine će prije osigurati sramotu Putinu, ostavljajući njegovu zemlju diplomatski izoliranom, ekonomski osakaćenom i strateški ranjivom."



Poznati britanski novinar Pirs Morgan (Piers) napisao je na Twitteru:

"Putin to radi jer se prošli put izvukao na Krimu. A ako se opet izvuče u Ukrajini, nastavit će napadati druge zemlje dok ne obnovi Sovjetski Savez. Svijet se mora ujediniti kako bi zaustavio ovog nemilosrdnog diktatora - prije nego što bude prekasno."



Olimpijska boksačica Nicola Adams poručila je: "Moje misli i molitve su usmjerene ukrajinskom narodu."



Ruski napad komentirao je i papa Franjo.

-Želio bih apelirati na one s političkom odgovornošću da naprave ozbiljan ispit savjesti pred Bogom, koji je Bog mira a ne rata, Otac svih a ne samo nekih, koji želi da budemo braća, a ne neprijatelji, napisao je papa Franjo na Twitteru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.