OGLASILI SE

Brazilsko ministarstvo ne osuđuje rusku invaziju, potpredsjednik podržava Ukrajinu

Predsjednik Žair Bolsonaro, koji se prošle sedmice sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izrazio "solidarnost" s Rusijom, danas nije dao javnu izjavu

Brazilski potpredsjednik Hamilton Mourao. AGENCIJE

A. O.

24.2.2022

Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kratku izjavu u četvrtak, pozivajući na "odmahnu obustavu neprijateljstava i početak pregovora" nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Brazil poziva na trenutnu obustavu neprijateljstava i početak pregovora koji vode do diplomatskog rješenja tog pitanja, temeljenog na sporazumu iz Minska i koji uzima u obzir legitimne sigurnosne interese svih uključenih strana i zaštitu civilnog stanovništva - stoji u saopćenju brazilske diplomacije.

Primjetno, izjava ne naziva ruske poteze na ukrajinskom teritoriju "invazijom".


Nije jednoglasan

Predsjednik Žair Bolsonaro, koji se prošle sedmice sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izrazio "solidarnost" s Rusijom, danas nije dao javnu izjavu.

Čini se da stav brazilske vlade o Rusiji i Ukrajini nije jednoglasan. U razgovoru s novinarima u četvrtak ujutro, brazilski potpredsjednik Hamilton Mourao osudio je rusku invaziju na Ukrajinu i zatražio akcije izvan ekonomskih sankcija Putinovoj vladi.

- Zapadni svijet je isto (mjesto) kao što je bio 1938. s Hitlerom, na temelju pomirenja, a Putin nije poštivao smirivanje. To je istina. Po mom mišljenju, puke ekonomske sankcije - koje su posredni oblik sankcija - ne djeluju - rekao je Mourao. 

Također je rekao da su saveznici potrebne značajne akcije kako bi Ukrajincima pružili vojnu potporu.


Upotreba sile

- Potrebna je upotreba sile, podrška Ukrajini, više od onoga što se daje. To je moje mišljenje. Ako zapadni svijet samo pusti Ukrajinu da padne, Bugarska će biti sljedeća, zatim Baltičke države, i tako dalje. Baš kao što Hitlerova Njemačka je to učinila 1930-ih - rekao je.

Mourao kaže da Brazil podržava Ukrajinu.

- Brazil nije neutralan. Brazil je vrlo jasno dao do znanja da poštuje suverenitet Ukrajine. Dakle, Brazil se ne slaže s invazijom na ukrajinski teritorij - poručio je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.