ŠEF WAGNERA

Prigožin poginuo u avionu brazilske proizvodnje: Brazilci žele sudjelovati u istrazi

Ruske avionske vlasti nemaju obvezu pristati na to jer se radi o domaćem letu

Jevgenij Prigožin. Twitter

H. J. I.

30.8.2023

Brazilski Centar za istraživanje i prevenciju avionskih nesreća (CENIPA) preporučio je Rusiji da otvori istragu o padu aviona brazilske proizvodnje u kojem je poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin prema međunarodnim pravilima, ali je Rusija odgovorila da to neće učiniti "u ovom trenutku", objavio je Reuters u srijedu.

CENIPA je navela da je voljna pridružiti se Rusiji u istrazi pada privatnog aviona Embraer Legacy 600. Ruske avionske vlasti nemaju obvezu pristati na to jer se radi o domaćem letu od Moskve do Sankt-Peterburga, ali neki istražitelji smatraju da bi Rusija to trebala učiniti jer Sjedinjene Države i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza te avionske nesreće.

"Rusija treba prihvatiti pomoć Brazila"

- Nemaju obvezu, samo im je preporučeno da to učine. Ali ako kažu da će otvoriti istragu i pozvati Brazil, mi ćemo sudjelovati izdaleka - rekao je za Reuters šef CENIPA-e Marcelo Moreno nakon što je brazilska agencija poslala upit ruskim vlastima.

Američki konzultant za sigurnost zračnog prometa i bivši istražitelj Džon Koks (John Cox) rekao je da će se interna ruska istraga dovoditi u pitanje bez sudjelovanja Brazila, zemlje u kojoj je avion proizveden. 

- Mislim da to šteti transparentnosti ruske istrage - rekao je Koks o ruskom odgovoru Brazilu.

Džef Guzeti (Jeff Guzzetti), bivši američki istražitelj avionskih nesreća, rekao je da bi Rusija trebala prihvatiti pomoć Brazila, čak i ako CENIPA može sudjelovati samo na daljinu.

- Ako to ne učine, onda je to siguran znak da istraga neće biti transparentna - rekao je Guzeti.

Prigožin poginuo dva mjeseca nakon pobune

Prigožin je poginuo 23. avgusta u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve. Kremlj negira bilo kakvu umiješanost u njegovu smrt.

Do nesreće je došlo dva mjeseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih zapovjednika u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i napredovali prema Moskvi, prije nego što su se vratili u svoje baze. Bio je to najveći izazov vladavini ruskog predsjednika Vladimira Putina od preuzimanja vlasti 1999. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.