NJEMAČKA

Poljski premijer Moraviecki prije sastanka sa Šolcom: Velika sebičnost zapadnih zemalja u slučaju Ukrajine

Nijemci konačno trebaju donijeti odluku o uvođenju doista moćnih sankcija protiv Rusije, kaže on

Moraviecki: Došao sam da bih potaknuo savjest Njemačke. Agencije

Piše: E. Ma.

26.2.2022

Poljski premijer Mateuš Moraviecki (Mateusz Morawiecki) osudio je  u Berlinu veliku sebičnost nekih zapadnih zemalja, uključujući i Njemačku, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Zbog toga sam i stigao ovdje, u posjetu kancelaru Olafu Šolcu (Scholz), da bih potaknuo savjest mnogih, da bih potaknuo savjest Njemačke. I da bi Nijemci konačno donijeli odluku o uvođenju doista moćnih sankcija protiv Rusije - rekao je Moraviecki poljskim novinarima prije sastanka s njemačkim saveznim kancelarom.


Ukrajina kritizira Njemačku jer iz te zemlje, unatoč njenom popisu vojne opreme koja joj je potrebna i koji je predan Berlinu, stiže samo 5.000 kaciga. Politika Berlina nije da šalje oružje u ratom zahvaćene zone, piše agencija dpa.

Čelnici Poljske i Litvanije, prije odlaska na sastanak s kancelarom Šolcom, pozvali Evropsku uniju da nastavi pružati podršku Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom.

Moraviecki je rekao da bi se na stolu trebale naći sve sankcije protiv Rusije, uključujući i zatvaranje plinovoda Sjeverni tok, kao i zabrana ruskog pristupa globalnom sistemu plaćanja SWIFT.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je kako je iznimno važno da se Ukrajini pruži stvarna vojna pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.