PLANIRAN ZA SRIJEDU

Sazvan hitni sastanak UN-ove agencije za nuklearnu energiju

Članovi odbora Kanada i Poljska sazvali su sastanak na zahtjev Ukrajine, koja nije u Odboru, rekli su diplomati

Diplomati kažu da su ih ukrajinske vlasti obavijestile da su ruske rakete pogodile radioaktivna skladišta. Ilustracija

N. Aj. / Reuters

27.2.2022

Vijeće guvernera UN-ove agencije za nuklearnu energiju (IAEA) sazvalo je hitnu sjednicu zbog agresije na Ukrajinu na čijem su teritoriju operativne četiri nuklearne elektrane i postoje golema skladišta nuklearnog otpada uključivo ona u Černobilju.

Sjednica se treba održati u srijedu.

Članovi odbora Kanada i Poljska sazvali su sastanak na zahtjev Ukrajine, koja nije u Odboru, rekli su diplomati.

Države članice Međunarodne agencije za atomsku energiju koje nisu u odboru, poput Ukrajine, mogu sazvati sastanak odbora, ali mogući raspon tema je širi ako ga sazove član odbora.

- Vijeće guvernera IAEA održat će sastanak u srijedu kako bi raspravilo o sadašnjoj situaciji u Ukrajini - navodi se.

- Tema sastanka je "Sigurnost, otpornost i posljedice situacije u Ukrajini"- rekao je jedan diplomat agenciji Reuters.


Otkako je Rusija napala Ukrajinu u četvrtak, direktor IAEAE-e Rafael Grosi (Grossi) izrazio je zabrinutost i "pozvao sve strane da se suzdrže od mjera ili akcija koje bi mogle ugroziti sigurnost nuklearnog materijala i sigurnu operativnost nuklearnih postrojenja".

Ruske snage zauzele su Černobilj, mjesto ugasle nuklearke koja je bila poprište najveće nuklearne katastrofe 1986. godine, a smještena je nekih 100 kilometara od Kijeva i od njihova dolaska povećana je razine radijacije, vjerojatno zbog kretanja teškog vojnog naoružanja koje je podiglo u zrak radioaktivnu prašinu.

Osoblje koje radi u Černobilju trebalo bi imati pravo na redovan odmor, upozorila je IAEA u subotu, a to znači da se smjene moraju rotirati i tako osigurati sigurnost postrojenja.

Diplomati kažu da su ih ukrajinske vlasti obavijestile da su ruske rakete pogodile radioaktivna skladišta u Kijevu noću, no da nema vidljive štete i da čekaju rezultate mjerenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.