"PRLJAVE BOMBE"

Ruski obavještajac: Nadam se da će UN-ova nadzorna agencija provjeriti ukrajinsku nuklearnu aktivnost

Ipak, Nariškin, čelnik ruske vanjske obavještajne službe SVR, nije svoje navode poduprio konkretnim dokazima

Sukob Rusije i Ukrajine. Printscreen

A. O.

20.6.2023

Jedan od vodećih ruskih obavještajaca Sergej Nariškin jučer je izjavio da se nada da će UN-ova nadzorna agencija za nuklearnu energiju i Evropska unija provjeriti ukrajinsku nuklearnu aktivnost koja bi mogla signalizirati da Kijev radi na stvaranju "prljave bombe".

Ipak, Nariškin, čelnik ruske vanjske obavještajne službe SVR, nije svoje navode poduprio konkretnim dokazima.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, UN-ova nadzorna agencija, odbacila je Nariškinovu izjavu, rekavši kako se prate sva kretanja nuklearnog materijala. Ministarstvo odbrane Rusije nije odmah odgovorilo na komentar. Kijev je u prošlosti rekao da nuklearnoj energiji pristupa vrlo ozbiljno, dok Rusiju optužuje za neodgovornost kad se radi o kontroli nuklearne elektrane Zaporožja na jugu Ukrajine.

Nariškin je rekao kako njegova služba ima informacije o tome da je određena količina "ozračenog goriva" tajno poslana iz nuklearne elektrane Rivine na zapadu Ukrajine kako bi se dostavila u postrojenja za skladištenje ozračenog goriva u Černobilu.

Rekao je kako je to postupanje, koje Reuters nije uspio nezavisno potvrditi, sumnjivo i da se može objasniti samo time da Kijev namjerava stvoriti "prljavu bombu", kombinirajući radioaktivni materijal s konvencionalnim eksplozivom.

U saopćenju IAEA-e navodi se da su o transferu ozračenog goriva iz Rivina u Černobil kretnje uzete u obzir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.