NUKLEARNA ELEKTRANA

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju: Brinut ću se dok ne bude bolja situacija u Zaporožju

Obavili smo nešto vrlo važno danas. I, što je najvažnije, (misija) IAEA-e ostaje ovdje, dodao je

Grosi: Nije naveo koliko dugo će inspektori ostati u Zaporožju. TASS

E. Ć.

1.9.2022

Rafael Grosi (Grossi), direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)rekao je da će članovi misije zadužene za inspekciju ostati u nuklearnoj elektrani Zaporižje na jugu Ukrajine.

Oni su danas pregledali nuklearnu elektranu u nazočnosti Grosija. Podsjetimo, ruske snage okupiraju ovu nuklearnu elektranu od marta mjeseca.

- Obavili smo nešto vrlo važno danas. I, što je najvažnije, (misija) IAEA-e ostaje ovdje. Obavijestite svijet da IAEA ostaje u Zaporižju - rekao je Grosi. 

On nije naveo koliko će inspektora ostati ni koliko dugo. Jučer je najavio da će IAEA pokušati uspostaviti "stalnu misiju" nakon sadašnjeg posjeta.

- Uspjeli smo prikupiti mnogo informacija. Obavili smo prvu procjenu. Ljudi ondje predano i stručno rade. Unatoč vrlo, vrlo teškim okolnostima, nastavljaju profesionalno raditi. Ja sam se brinuo, brinem se i nastaviti ću da se brinem o postrojenju dok ne budemo imali stabilniju i predvidljiviju situaciju - rekao je Grosi ruskim novinarima.

Prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax, četiri od devet vozila, koliko ih je u konvoju misije IAEA-e stiglo u četvrtak popodne na područje nuklearne elektrane, napustilo je to mjesto početkom večeri.

Inače, nuklearna elektrana Zaporižje je proizvodila nekih 20 posto ukrajinskih potreba za električnom energijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.