TOKOM JUČERAŠNJEG NAPADA

Troje djece među stradalima u napadu na Harkov

To nam je pokazalo da to nije samo rat, ovo je masakr ukrajinskog naroda, rekao je Terekhov

Granatiran Harkov. PHOTO UNIAN

A. O.

2.3.2022

Najmanje devet civila ubijeno je u ruskim raketnim napadima u ponedjeljak na ukrajinski grad Harkov, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov, piše Index.hr. 

Gradonačelnik je rekao da to uključuje smrt troje djece.


Težak dan

- Danas smo imali jako težak dan. To nam je pokazalo da to nije samo rat, ovo je masakr ukrajinskog naroda - rekao je na svom Telegram računu.

Dodao je da su projektili pogodili stambene zgrade ubijajući i ranjavajući mirne civile. 

- Harkov nije vidio takvu štetu jako dugo. A ovo je užasno - rekao je.

Terekhov je rekao da su četiri osobe izašle iz skloništa po vodu i da su ubijene. Obitelj od dvoje odraslih i troje djece živa je izgorjela u svom automobilu, rekao je. Još 37 osoba je ozlijeđeno. Gradska uprava Harkova dala je iste brojke.


Najmanje 406 civilnih žrtava

U Ukrajini je zabilježeno najmanje 406 civilnih žrtava, uključujući najmanje 102 ubijena samo u proteklih nekoliko dana, rekao je u ponedjeljak podtajnik Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći Martin Grifiths, pozivajući se na brojke iz Ureda visokog povjerenik UN-a za ljudska prava.

Grifiths se u ponedjeljak obratio Vijeću sigurnosti UN-a putem telekonferencije iz Ženeve, dodajući da bi stvarni broj civilnih žrtava mogao biti znatno veći, jer mnoge prijavljene žrtve tek trebaju biti potvrđene.

- Slika je sumorna i još bi mogla postati gora. Zračni napadi i borbe u urbanim područjima oštećuju kritične civilne objekte i ometaju osnovne usluge kao što su zdravstvo, struja, voda i kanalizacija, što civile zapravo ostavlja bez osnovnih stvari za svakodnevni život - rekao je Griffiths.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.