ZBOG RUSKE INVAZIJE

Visoki američki zvaničnici otputovali u Venecuelu: Utvrdit će da li je Karakas spreman distancirati se od Putina

Ovo putovanje, najveća američka posjeta Venecueli u posljednjih nekoliko godina, došlo je u sklopu napora SAD-a da izoluju ruskog predsjednika Vladimira Putina

Džo Bajden i Nikolas Maduro. Avaz

E. Ć. / Reuters

6.3.2022

Visoki američki zvaničnici otputovali su u subotu u Venecuelu na razgovore s vladom predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas), nastojeći utvrditi da li je Karakas spreman da se distancira od bliskog saveznika Rusije usred njene invazije na Ukrajinu, navodi osoba koja je upoznata s tim, piše Reuters.

Ovo putovanje, najveća američka posjeta Venecueli u posljednjih nekoliko godina, došlo je u sklopu napora SAD-a da izoluju ruskog predsjednika Vladimira Putina. Neki analitičari također vide Venecuelu pod američkim sankcijama kao potencijalni alternativni izvor zaliha nafte ako Vašington pokuša da ograniči isporuke energije Moskvi.


Runda pregovora održana jučer

Američki i venecuelanski zvaničnici održali su rundu razgovora u subotu, ali nisu postigli dogovor, rekao je izvor Reutersu pod uvjetom da ostane anoniman. Nije bilo jasno da li će biti održan novi sastanak. O posjeti, u kojoj su učestvovali visoki zvaničnici Bijele kuće i Stejt Department, prvi je izvijestio "New York Times".

Inače, američka vlada je posljednjih godina uglavnom izbjegavala direktne kontakte s Madurovom socijalističkom vladom.

Podsjetimo, dvije zemlje prekinule su diplomatske odnose 2019. godine usred kampanje američkih sankcija i diplomatskog pritiska usmjerenog na svrgavanje Madura, dugogodišnjeg Putinovog saveznika. Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i desetine drugih zemalja smatrali su da je Madurov reizbor 2018. lažan i umjesto toga priznali opozicionog lidera Juana Guaida kao legitimnog predsjednika zemlje.

Ali Maduro je zadržao vlast uz podršku vojske te zemlje članice OPEC-a, kao i Rusije, Kine, Kube i Irana. Administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) insistirala je da neće ukinuti sankcije, uključujući i vitalni naftni sektor Venecuele, osim ako Maduro ne preduzme konkretne korake ka održavanju slobodnih izbora.

Dok je izvoz nafte iz Venecuele pretrpio veliki udarac, ruske naftne kompanije i banke odigrale su ključnu ulogu u pomaganju Maduru i državnoj naftnoj kompaniji PDVSA da izbjegnu američke sankcije i nastave isporuke.


SAD i saveznici pod pritiskom

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su pod sve većim pritiskom da dodatno kazne Rusiju zbog njenog vojnog napada na Ukrajinu sankcioniranjem ruskog izvoza nafte i plina, a Bijela kuća je rekla da sve opcije ostaju na stolu.

Venecuela je 25. februara okrivila Sjedinjene Američke Države i NATO za krizu u Ukrajini, iako je tamo izrazila "zabrinutost zbog pogoršanja krize". Kuba i Nikaragva su takođe branile Putinov stav o Ukrajini.

U telefonskom razgovoru 1. marta, Putin i Maduro su razgovarali o situaciji u Ukrajini i razgovarali o povećanju strateškog partnerstva između Rusije i Venecuele, javila je agencija Interfaks, pozivajući se na Kremlj, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.