POTVRDIO GUVERNER

Koridor za evakuaciju iz Sumija ostat će otvoren i danas

To su isti autobusi koje smo imali jučer za prvu transportnu kolonu, poručio je Živickij

Evakuiranje civilnog stanovništva. GETTY IMAGES

A. O.

9.3.2022

Koridor za evakuaciju iz grada Sumija na sjeveroistoku Ukrajine ostat će u funkciji danas, rekao je regionalni guverner Dmitro Živickij u objavi na društvenim mrežama.

- Prijatelji! Pregovarački tim je radio cijelu noć, a danas su produžili operaciju humanitarnog koridora od Sumija do Poltave - rekao je Živickij u srijedu rano ujutro, dodajući da će koridor biti otvoren od 9 do 21 sat po lokalnom vremenu.

Rekao je da će ljudi će moći putovati svojim osobnim vozilima. Također, 22 autobusa korištena tokom evakuacije u utorak bit će vraćena u grad iz centralnog grada Poltave u pomoć evakuaciji od oko 14 sati, po lokalnom vremenu, rekao je.

- To su isti autobusi koje smo imali jučer za prvu transportnu kolonu. Koristit će se za prijevoz trudnica, žena s djecom, starijih osoba i osoba s invaliditetom - dodao je.

Koridor je omogućio oko 5.000 civila da evakuiraju grad u utorak, rekao je zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kiril Timošenko.

Sumi je bio podvrgnut teškim napadima ruskih snaga u posljednjih nekoliko dana, a većina njegovog stanovništva odsječena od ostatka Ukrajine. U noćnom zračnom napadu na grad u ponedjeljak ubijen je najmanje 21 civil, piše CNN. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.