JASAN STAV

Trudo: Putin je odlučio ciljati civile

Ruski predsjednik već sada mora znati da će posljedice njegovih djela biti teške, rekao je kanadski premijer

Džastin Trudo. Agencije

H. J. I.

10.3.2022

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je odlučio "ciljati civile" i poručio da će svako novo gađanje civila u Ukrajini naići na "najžešći odgovor".

- Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo. Sasvim je jasno da je sada odlučio ciljati civile - rekao je Trudo novinarima u Varšavi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za genocid nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da je ruski avion u srijedu bombardirao dječju bolnicu i pritom ubio tri osobe, uključujući dijete. 

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da njene snage ne pucaju na civilne ciljeve. Promijenila je svoje stajalište u vezi s bombardiranjem bolnice u ukrajinskom gradu Mariupolju, mješavinom izjava koje su varirale između agresivnih poricanja i poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice.

- Putin već sada mora znati da će posljedice njegovih djela biti teške, a daljnje eskalacije s njegove strane, daljnje gađanje civila, daljnja upotreba problematičnih načina za ubijanje civila naići će na najžešće odgovore i globalno i pojedinačno po njega - rekao je Trudo.

Kanadski premijer je dodao da će njegova vlada donirati do 30 miliona kanadskih dolara koliko su prikupili i Kanađani za Ukrajinu, čime je najavio povećanje prethodno najavljenog iznosa od 10 miliona kanadskih dolara.

Kanada je, kao i mnoge druge zapadne zemlje, uvela opsežne sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Zatvorila je svoj zračni prostor i luke za ruska plovila, poslala smrtonosnu vojnu pomoć Ukrajini i zatražila od Međunarodnog kaznenog suda da ispita navodne ratne zločine ruskih snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.