ŠTO PRIJE MOGUĆE

Ukrajina: Pokušavamo obnoviti opskrbu struje u Černobilu

Ministar energetike je naglasio da je električna energija potrebna za održavanje rashladnih mehanizama u skladištu iskorištenog nuklearnog goriva

Nuklearna elektrana Černobil. Agencije

H. J. I.

10.3.2022

Ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko rekao je da zemlja čini "sve što je moguće" kako bi obnovila opskrbu električnom energijom nuklearne elektrane u Černobilu "što je prije moguće".

Halušenkove izjave objavljene su na web stranici ukrajinskog ministarstva energetike. Ministar energetike je naglasio da je električna energija potrebna za održavanje rashladnih mehanizama u skladištu iskorištenog nuklearnog goriva.

Ministar je objasnio da za elektranu postoji nekoliko dalekovoda, a posljednji je "uništen kao posljedica granatiranja civila" u srijedu. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kazala je da je od Ukrajine dobila obavijest da je Černobil ostao bez struje, ali da ne vidi da je ugrožena sigurnost elektrane.

- Radi (sigurnosti) Ukrajine ili Europe i cijelog svijeta, (ruska) vojska mora napustiti nuklearna postrojenja - rekao je Halušenko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.