POTVRDILA IAEA

Prva rotacija radnika u Černobilu nakon tri sedmice

Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom saopćila je da su ruske snage napustile elektranu početkom aprila

Nuklearna elektrana Černobil. Agencije

H. J. I.

10.4.2022

Ukrajina je obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je izvršila prvu rotaciju radnika u Černobilu u tri sedmice.

Glavni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grosi (Grossi) rekao je da će agencija tamo uskoro poslati misiju nakon povlačenja ruskih snaga koje su zauzele to mjesto. Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom saopćila je da su ruske snage napustile elektranu početkom aprila.

IAEA je saopćila da je Ukrajina dostavila ažurirane informacije o šteti u analitičkim laboratorijima za praćenje radijacije.


Rečeno je da su prostorije uništene, a analitički instrumenti ukradeni, polomljeni ili na neki drugi način onesposobljeni te da su sustavi za praćenje zračenja onemogućeni ili oštećeni.

- Iako je vrlo pozitivno što ukrajinske vlasti postupno vraćaju regulatornu kontrolu nad Černobilom, jasno je da ostaje puno posla da se mjesto vrati u normalu - rekao je Grosi te dodao da će čim to bude moguće predvoditi misiju IAEA-e u Černobilu kako bi izvršio radiološku procjenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.