U SKOPJU

Žozep Borelj se sastao sa predsjednikom Sjeverne Makedonije

Na sastanku je razgovarano i o zaključcima nedavno održanog Samita lidera EU-a u Versaju, s akcentom na proces evropskih integracija zemalja regiona

Susret Steve Pendarovskog i Žozepa Borelja. ANADOLIJA

A. O.

14.3.2022

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski primio je danas u Skopju visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Žozepa Borelja, javlja Anadolija Agency (AA).

Kako se navodi u saopćenju iz kabineta predsjednika, Pendarovski je Boreljovu posjetu Sjevernoj Makedoniji i regionu ocijenio kao potvrdu opredijeljenosti i podrške Evropske unije Zapadnom Balkanu, posebno u svjetlu nove geopolitičke realnosti u Evropi.


Početak pregovora

- Predsjednik Pendarovski je podvukao da je početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije test kredibiliteta Evropske unije. Uz novu geopolitičku dinamiku, ne govorimo o ubrzanju našeg procesa, s obzirom da su Sjeverna Makedonija i Albanija odlučile da u martu 2020. godine počnu pristupne pregovore sa Vijećem EU-a. Pozvao je na brzu implementaciju strateških odluka u vezi sa politikom proširenja. Pendarovski je rekao da se Sjeverna Makedonija pokazala kao kredibilan partner Evropske unije i dalja blokada otvaranja pristupnih pregovora, zajedno sa Albanijom, je neodrživa - navodi se u saopćenju iz kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije.

Naglašeno je da su, razgovarajući o “ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu“ i njenom uticaju na sigurnost evropskog kontinenta u cjelini, sagovornici potvrdili potrebu trenutnog prekida ruskih neprijateljstava u Ukrajini, obnove međunarodnog prava i ekspeditivnog oporavka od razornog napad na Ukrajinu.


Sa održanog sastanka. ANADOLIJA

Pridruživanje sankcijama

- Visoki predstavnik je pozdravio odluku države da se pridruži sankcijama EU Rusiji, čime se Sjeverna Makedonija u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i paketom sankcija unije, uključujući paket mjera iz 2014. godine - dodaje se u saopćenju.

Na sastanku je razgovarano i o zaključcima nedavno održanog Samita lidera EU-a u Versaju, s akcentom na proces evropskih integracija zemalja regiona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.