DOKUMENTOVAO RAT I U BIH

Ratni fotoreporter: Nevjerovatno da ponovo za temu imamo rat, ne bi me iznenadila nova Srebrenica

S obzirom na to Rusija granatira i civilne objekte, što se može vidjeti iz više izvora, vrlo je vjerovatno da govorimo o ratnim zločinima, istakao je Haviv

Haviv: Danas slušamo pitanje "Da li je moguće da je rat u Evropi u 21. stoljeću". Avaz

E. Ć. / Al Jazeera

14.3.2022

Ratni fotoreporter Ron Haviv rekao je da se svi nadaju da se Srebrenica neće ponoviti u Ukrajini, ali ističe da njega takav scenarij ne bi iznenadio. On je trenutno u Ukrajini gdje svjedoči brutalnosti ruske agresije.

S obzirom na to Rusija granatira i civilne objekte, što se može vidjeti iz više izvora, vrlo je vjerovatno da govorimo o ratnim zločinima. Također, postoje dokazi da ruski vojnici pljačkaju radnje i civilno stanovništvo te da neke civile streljaju kako bi prikrili dokaze - rekao je Haviv za Al Jazeeru.

On ističe da Ukrajinci vjeruju da će na kraju pobijediti, te da je moral kod ukrajinskog naroda nevjerovatno visok. Ipak, u isto vrijeme stotine hiljada njih bježi iz svoje domovine. 

Podsjetimo, prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija iz Ukrajine je izbjeglo najmanje 2,8 miliona ljudi, a najviše ih ide u Poljsku.






Haviv je dokumentovao tri genocida, među kojima je i onaj koji se dogodio u Bosni i Hercegovini. On je napravio fotografiju iz 1992. godine na kojoj pripadnik paravojnih formacija iz Srbije nogom udara ubijenu ženu u Bijeljini sa sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.


Tu fotografiju magazin "Time" je proglasio jednom od 100 najutjecajnijih fotografija svih vremena.

- Danas svijet komunicira na drugačiji način nego što je to bio slučaj tokom rata u Bosni i Hercegovini. Sama činjenica da svako ima kameru sa sobom znači da je mnogo lakše prenijeti informacije svijetu o onome što se događa. Nažalost, i pored svakodnevnih uznemirujućih fotografija i snimaka iz Ukrajine, čini se da to uopće ne utječe na dinamiku rata - rekao je Haviv za Al Jazeeru.

Kazao je da je nevjerovatno da, u godini u kojoj se obilježava 30 godina od rata u Bosni i Hercegovini, Evropa ponovo ima istu temu - rat, te da se sada umjesto pitanja "Da li je moguć rat u Evropi u 20. stoljeću" sluša pitanje "Da li je moguće da je rat u Evropi u 21. stoljeću".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.