PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan: Šaljem Čavušolua u Rusiju i Ukrajinu da nastavi napor za uspostavu miru

On će sutra razgovarati u Moskvi. Otputovat će u Ukrajinu u četvrtak - istakao je Erdoan

Mevlut Čavušolu i Redžep Tajip Erdoan. Twitter

E. Ć. / Anadolija

15.3.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) saopćio je da će ministar vanjskih poslova te zemlje Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) u naredna dva dana posjetiti Rusiju i Ukrajinu i sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o aktuelnim dešavanjima u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

- Šaljem našeg ministra vanjskih poslova danas u Rusiju. On će sutra razgovarati u Moskvi. Otputovat će u Ukrajinu u četvrtak. Tamo će kroz razgovore s obje strane nastaviti naše napore za uspostavu primirja i mira u Ukrajini - kazao je Erdoan u obraćanju naciji nakon održane sjednice Kabineta Turske.



Turska bila domaćin prvog sastanka Kulebe i Lavrova

Navodeći da je jedna od najkonkretnijih manifestacija sve veće moći, privlačnosti i značaja Turske u regionu i svijetu bio Forum diplomatije u Antaliji koji je održan prošle sedmice, Erdoan je rekao da su tom trodnevnom skupu prisustvovali predstavnici 75 država i 39 međunarodnih organizacija.

Istakao je da je najviše pažnje izazvao prvi sastanak ministara vanjskih poslova Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe (Dmytro) koji su razgovarali na sastanku na kojem je bio i šef turske diplomatije Čavušolu.

- Iako sastanak nije rezultirao konkretnim rezultatom, bio je veoma važan u smislu otvaranja vrata diplomatije i dijaloga - kazao je Erdoan.

U Ankaru stiže poljski predsjednik

Turski predsjednik Erdoan je najavio da će sutra u Ankari ugostiti i predsjednika Poljske Andžeja Dudu (Andrzej).

Podsjetio je da je proteklih dana imao sastanke s brojnim svjetskim liderima, uključujući predsjednika Izraela i Azerbejdžana te premijere Grčke i Njemačke koji su posjetili Ankaru, kao i američkog predsjednika Joea Bidena i druge lidere sa kojim je imao telefonske razgovore.

- Kao što se može vidjeti, dok Turska odlučno provodi svoju strategiju rasta kroz investicije, zapošljavanje, proizvodnju, izvoz i suficit na tekućem računu s ciljem da postane jedna od deset najvećih svjetskih ekonomija, s druge strane, jača svoju poziciju svjetskog centra u diplomatiji - zaključio je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.