UKRAJINSKI MINISTAR

Reznikov: Nismo lansirali dron prema Hrvatskoj

Riječ je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska, rekao je on

Vađenje dijelova drona iz zemlje. AGENCIJE

A. O.

17.3.2022

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov tvrdi da bespilotna letjelica koja se nedavno srušila na Zagreb nije ispaljena iz njegove zemlje, uz poruku da su Ukrajina i Hrvatska prijateljske zemlje, a njihovi narodi prijatelji i braća.

Tokom rasprave o ovom incidentu u Evropskom parlamentu hrvatski evroposlanik Tonino Picula je o dronu pitao ukrajinskog ministra na što je Reznjikov odgovorio.

- Riječ je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska. Preletio je nekoliko zemalja članica NATO saveza pre pada u Hrvatskoj. Kako je moguće da ga NATO nije video i uništio? Dakle, možete li sami da štitite svoje nebo? Riječ je o retoričkom pitanju. Svakodnevno komuniciram i sa hrvatskim ministrom odbrane, mi i dalje istražujemo ovaj incident, koristimo radarsku tehnologiju, tehničke pokazatelje i uveravam vas da mi prema Hrvatskoj nismo lansirali dron - odgovorio je.


Oleksej Reznikov. AGENCIJE

Razgovarali na sjednici

Odgovor ukrajinskog ministra, saopćen je iz kabineta Picule, u kojem se navodi da je Reznjikov još rekao i da je Hrvatska Ukrajini prijateljska zemlja i bila je jedna od prvih koja je Hrvatsku zvanično priznala i poslala joj oružje u borbi za slobodu. 

- I dalje smo prijatelji i braća s hrvatskim narodom - poručeno je. 

Dodaje se da su Picula i Reznjikov razgovarali na sjednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta posvećenoj napadu Rusije na Ukrajinu, na kojoj su učestvovali članovi delegacije EP koji su prošlog mjeseca bili u posjeti Ukrajini, nekoliko sedmica prije ruskih vojnih aktivnosti.

Picula je, dodaje se, uz raspravu o Reznjikovim procjenama snage ruske vojske, pitao za dodatne informacije o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.


Letjelica koja je pala na tlo u Zagrebu. AGENCIJE

Test za Evropsku uniju

Picula je, stoji u saopćenju, podsjetio na raniju Reznjikovljevu ocjenu da je ruski napad test za Evropsku uniju i naglasio kako je reakcija EU, misleći na sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini, ranije nezabilježena.

- Ali, istakao je da smatra da EU mora da nastavi da jača sankcije Rusiji i pruža finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini, uz jasnu perspektivu pridruživanja Uniji. Ukrajina u svojoj borbi brani i sigurnost cijele Evrope - zaključuje se u saopćenju iz kabineta Picule, prenio je zagrebački Jutarnji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.