VANG JI

Kineski ministar: Nikada nećemo prihvatiti nikakvu vanjsku prisilu i pritisak

SAD oprezno promatra kako Si njeguje blisko partnerstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Vang Ji. GETTY IMAGES

A. O.

20.3.2022

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji (Wang Yi) jutros je rekao da će vrijeme pokazati da je kineska pozicija na pravoj strani historije u vezi s ukrajinskim ratom.

- Kina će nastaviti donositi neovisne presude temeljene na meritumu stvari i na objektivan i pošten stav. Nikada nećemo prihvatiti nikakvu vanjsku prisilu i pritisak, a protivimo se i bilo kakvim neutemeljenim optužbama i sumnjama na račun Kine - rekao je Vang Ji novinarima, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.


Dugoročno rješenje

Vang je rekao da je dugoročno rješenje napustiti hladnoratovski mentalitet, suzdržati se od upuštanja u grupnu konfrontaciju i uistinu formirati uravnoteženu, učinkovitu i održivu arhitekturu regionalne sigurnosti. 

- Samo na taj način može se postići dugoročna stabilnost na europskom kontinentu - poručio je. 

Njegovi komentari dolaze nakon što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u petak razgovarao s kineskim predsjednikom Si Đinping (Xi Jinpingom)  u pokušaju da odvrati Kinu od pomoći Rusiji u njezinom ratu protiv Ukrajine.

- Kina mora sama donijeti odluku o tome gdje žele stajati i kako žele da ih historijski udžbenici gledaju i gledaju na njihove postupke - rekla je tada sekretarica Bijele kuće Jen Psaki. 

- To je odluka koju treba donijeti predsjednik Si - rečeno je. 


Bez podrške

Iako Kina nije izravno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, također nije ponudila eksplicitnu podršku.

Stručnjaci vjeruju da se Peking nalazi u složenom položaju kako se kriza u Ukrajini intenzivira, pokušavajući uravnotežiti svoje strateško partnerstvo s Moskvom, istovremeno održavajući gospodarske veze sa Zapadom.

SAD oprezno promatra kako Si njeguje blisko partnerstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, vjerujući da se savez autoritarnih čelnika postavlja da se vojno i ekonomski suprotstavi Sjedinjenim Državama. Tokom razgovora visokog profila u Pekingu prošlog mjeseca, Si i Putin zapečatili su svoju povezanost, izjavivši u dugačkoj izjavi da je odnos neograničen, piše CNN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.