IDUĆA PUTINOVA META?

Politički analitičar Žarko Puhovski za "Avaz": Putin će dobiti manje nego što je imao prije početka rata

Vjerujem da će oni pokušati naći neki izgovor da proglase nekakav uspjeh pa onda i razlog za prekid operacija, kaže profesor Puhovski

Puhovski: Rusija je definitivno oslabljena. Avaz

Piše: A. Bajramović

23.3.2022

Niko sa sigurnošću ne može tvrditi kako Rusija planira izaći iz rata u Ukrajini kojeg je započela, a u kojem očigledno izostaju veliki vojnički uspjesi koje je Moskva očekivala u kratkom roku. 

Iracionalno ponašanje Rusije

Politički analitičar, profesor Žarko Puhovski, kaže da je teško ući u logiku iracionalnog postupanja Vladimira Putina, ali jedna od slabih tačaka je Moldavija i Pridnjestrovlje, kao regija pod kontrolom proruskih separatista i ova zemlja, koja je u odnosu na broj stanovnika primila najveći broj izbjeglica, mogla bi sljedeća naći na udaru ruske vojske.

- Vjerujem da će oni pokušati naći neki izgovor da proglase nekakav uspjeh pa onda i razlog za prekid operacija, ne samo zbog otpora Ukrajinaca već i zbog toga što je do sada sve išlo na stranu Rusije. Dugo je bila zima, tlo je bilo tvrdo, zaleđeno tlo, trenutno je suša, ali dođe li do velikih kiša u blatu će se biti jako teško kretati. Oni bi se mogli naći u situaciji uporedivom sa Njemačkom u zimu 1941. godine, samo će umjesto snijega imati blato – kaže profesor Puhovski.

Zbog toga bi izgledan scenarij moglo biti osvajanje Mariupolja i preko Odese širenje do Pridnjestrovske regije u Moldaviji.


Kazna za Putina

- Tu do izražaja dolazi glavni paradoks, koji pokazuje iracionalnost Putinovog postupanja. Nikakvim ratnim uspjesima ili pregovorima on ne može postići više od onog što je imao prije nego što je rat počeo. Nekoliko sedmica prije rata svi su se na zapadu plašili i odustali od svih priča da Ukrajina ulazi u EU i NATO, tako da je on već tada imao sve garancije koje su mu trebale. Međutim, nije mu dao vrag mira pa je išao u operaciju, izazvao hiljade žrtava i sad će dobiti manje nego što je imao prije početka sukoba. To je neka vrsta kazne, koja nije dovoljna ali ipak je kazna – ističe Puhovski.

Naš sagovornik degutantnim smatra zahtjeve da se Putinu sudi zbog ratnih zločina u Ukrajini, te podsjeća da su Rusija, SAD, Indija, Kina i Izrael svojevremeno odbile učestvovati u osnivanju Međunarodnog krivičnog suda.

- Degutantno je da SAD proglašavaju Putina ratnim zločincem, ne zato što on to ne bi bio, nego zato što to radi Senat države koja je izazvala najviše ratova u zadnjih 60 godina, koju na šegrtski način Putin sada oponaša. Skandalozno je dvolično ponašanje u reakcijama na Putina. Možda najbolji primjer je da se pregovori o miru vode u Jerusalemu. Da se pregovori sa čovjekom koji je evidentno kršio međunarodno pravo, a to je Putin, organiziraju u gradu koji je, protivno međunarodnom pravu, okupiran i proglašen glavnim gradom Izraela, protiv čega ima desetke rezolucija Generalne skupštine UN-a – naglašava Puhovski.

Dodaje kako je ovo povod da se međunarodna zajednica konačno počne ponašati principijelno i da u istim situacijama identično reagira.

- Umjesto toga se stvara neka vrsta posthladnoratovske histerije u kojoj će recimo nastradati Čajkovski, kao ruski simbol. To je ponašanje kakvo je imao i Hitler prema džezu kao crnačkoj ili komunisti prema džezu kao imperijalističkoj muzici – kaže Puhovski


Zapadni Balkan

Dobrim smatra što pada interes u oba bloka za Zapadni Balkan, svi se koncentriraju na Ukrajinu, a Rusija je definitivno oslabljena i ne može intervenirati u ovom regionu.

- Ne vjerujem da je i prije ovih događaja Rusija imala naročiti interes za intervencijom. Mislim da su to ovi političari poput Dodika izmišljali kako bi pojačali svoju poziciju. Sad Rusija sigurno nije opasna ovdje, samo ne znam hoće li se shvatiti da su opasni oni koji govore o ruskoj opasnosti sada kada je definitivno nema – kaže Puhovski.

Na pitanje kako onda komentirati prijetnje ambasadora Rusije u BiH, Igora Kalabuhova koji je najavio rusku intervenciju u slučaju da BiH krene ka članstvu u NATO-u, odgovara da je to najobičniji prostakluk.

- To diplomat ne govori, ne smije govoriti. Osim toga što je to glupo i prostački, to nije ništa posebno novo. Svaka od velikih sila, barem SAD, Rusija a vjerovatno i Kina, imaju za slučaj potrebe ratne planove za svaku od zemalja u svijetu. Ali nezamislivo je da se takve stvari događaju. To pothranjuje militarizirajuću histeriju u kojoj se od posjete samoposluzi do posjete koncerta sve gleda kroz ratne binarne logike. Da ili ne, naši ili njihovi – dodaje Puhovski.

Dok se Rusija osramotila napadom na Ukrajinu, Puhovski se nada da Kina neće napraviti sličnu grešku napadom na Tajvan, te dodaje da se NATO sramoti time što nikome ne pomaže, već to rade pojedine njegove članice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.