ZBOG NAPADA

Međunarodni komitet spašavanja upozorava na katastrofalnu zdravstvenu krizu u Ukrajini

U nekim područjima koja su najviše pogođena sukobom, uključujući drugi najveći grad u Ukrajini Harkov, stope vakcinacije protiv dječje paralize su ispod 50 posto, rekao je Teklu

Trudnice šetaju podrumom porodilišta dok se sirene za vazdušni napad čuju u Mikolajevu, u Ukrajini,. GETTY IMAGES

A. O. / CNN

25.3.2022

Međunarodni komitet spašavanja (IRC) upozorio je u petak da se civili u Ukrajini suočavaju s "katastrofalnom zdravstvenom krizom" jer napadi na zdravstvenu infrastrukturu ograničavaju pristup "uslugama i zalihama koji spašavaju živote".

IRC je saopćio da su zabilježena 64 napada na zdravstvene ustanove, transport i osoblje tokom prve četiri sedmice invazije.


Raseljeni ljudi

Za to vrijeme, IRC je tvrdio da je u Ukrajini rođeno više od 4.300 beba i da se očekuje 80.000 porođaja u naredna tri mjeseca, ali kako ukrajinski zdravstveni sistem nastavlja da se urušava, rizik za nove majke i bebe će rasti.

- Nedostatak pristupa bezbjednoj vodi i kritičnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i potencijal za porast bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom kao što su Covid-19 i dečija paraliza mogu značajno da pogoršaju tekuću humanitarnu krizu - saopćio je IRC.

Viši direktor za zdravstvo te organizacije Mesfin Teklu rekao je da su ljudi raseljeni u prepunim prihvatnim centrima i bunkerima u opasnosti od zaraze Covid-19 jer je manje od 40 posto Ukrajinaca vakcinisano protiv virusa.


Epidemija dječije paralize

Teklu je rekao da Ukrajina također doživljava epidemiju dječje paralize i da je sukob poremetio vakcinaciju.

- U nekim područjima koja su najviše pogođena sukobom, uključujući drugi najveći grad u Ukrajini Harkov, stope vakcinacije protiv dječje paralize su ispod 50 posto - rekao je.

Teklu je dodao da se Ukrajina također bori s visokim stopama HIV/AIDS-a i tuberkuloze.

- IRC je zabrinut zbog širenja ovih i drugih zaraznih bolesti kako sukob traje, a sistemi vode, sanitacije i higijene i dalje oštećuju - rekao je. 

IRC je pozvao na zaštitu pristupa zdravstvenoj zaštiti osiguravanjem sigurnosti pružalaca usluga i slobodnog protoka medicinskog materijala i opreme", dodajući da globalni lideri moraju dati prioritet podršci najugroženijim, uključujući žene, djecu i starije, piše CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.