PREDSJEDNIK VIJEĆA EVROPE

Mišel: Najvažnije je EU učiniti nezavisnom od ruskog plina

Dodao je kako su uvjereni da je važno poduzeti korake koji će značiti da budu manje ovisni što je prije moguće

Sa obraćanja medijima u Briselu. PRINTSCREEN

A. O.

25.3.2022

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) potvrdio je da će na današnjem nastavku sjednice tog evropskog tijela biti razgovora o energiji i kako zemlje Evropske unije učiniti manje ovisnima o ruskom plinu.

- To je fundamentalna strategijska tema za budućnost i zato su donesene odluke u prethodnim godinama za jačanje zelene energije što je jedan od prioriteta EU - rekao je on. 


Ubrzanje procesa

Dodao je kako su uvjereni da je važno poduzeti korake koji će značiti da budu manje ovisni što je prije moguće.

Razgovori koji su obavljeni jučer u okviru G7 kao i s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajdenom (Joeom Bidenom) bili vrlo su važni jer su EU potrebni partneri, kaže Mišel, kako bi se ubrzao proces u smjeru smanjenja ovisnosti o ruskom plinu.


Bliska saradnja

- Uz naše jedinstvo danas ćemo pokušati raditi u bliskoj saradnji kako bismo odgovorili na različite izazove kao što je zajednička kupovina plina, osiguranje kapaciteta za skladištenje plina i odgovorima na posljedice koje mogu uslijediti poput povećanja cijene plina i električne energije - rekao je on.

Namjera je uraditi sve što je moguće, ističe Michel, kako bi se odgovorilo na takve posljedice za stanovništvo, domaćinstva i kompanije širom Evrope, piše Fena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.