"MOŽETE RAČUNATI S TIM"

Bajden: Članak 5 NATO-a je sveta dužnost za Ameriku

Predsjednik SAD je rekao i da je ruski predsjednik Vladimir Putin "računao s podjelom NATO-a", ali da se ta podjela nije desila

Džo Bajden u posjeti Poljskoj. Reuters

H. J. I.

26.3.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) opetovao je u subotu u Varšavi da je NATO-ov 5. članak koji govori da je napad na jednu članicu Saveza napad na sve članice, "sveta dužnost" za Sjedinjene Države, javljaju agencije. 


"Za našu slobodu i za vašu"

Bajden je to izjavio u svom razgovoru s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, čija zemlja strahuje od agresivnosti Moskve nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, prenosi France Presse.

Opetujući da je za Amerikance 5. članak "sveta dužnost", dodao je: "Možete računati s tim", nakon čega je podsjetio na staru poljsku izreku "za našu slobodu i za vašu" koja potiče iz doba poljske pobune protiv okupacije carske Rusije i kojom se Rusima htjelo pokazati da pobuna i njih treba osloboditi od carskog despotizma.

Bajden je zahvalio Poljskoj na prihvatu izbjeglica iz Ukrajine i odao priznanje Varšavi na preuzimanju velike odgovornosti koja, po Bajdenovom mišljenju, ne bi trebala biti samo na toj zemlji, objavio je Reuters.


Poljsko-američke veze

Bajden je rekao i da je ruski predsjednik Vladimir Putin "računao s podjelom NATO-a", ali da se ta podjela nije desila.

Andrzej Duda je pak rekao da poljsko-američke veze "cvjetaju" i da će ih posjet njegova gosta "uvelike osnažiti" te da je njegova zemlja "ozbiljan" saveznik Sjedinjenih Država.

Spomenuo je buduću suradnju s američkim kompanijama u projektima izgradnje nuklearnih elektrana u Poljskoj i izrazio želju da poljske tvornice za proizvodnju aviona sudjeluju u proizvodnji američkih helikoptera Black Hawka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.